Ανησυχητική στρατιωτική κλιμάκωση-Άγρια σύγκρουση Τούρκων και τζιχαντιστών με τον συριακό στρατό



Ο τουρκικός στρατός επιχειρεί να επεκτείνει τα εδάφη που ελέγχει στην Β.Συρία αλλά ο Άσαντ καραδοκεί

Νέα  εκστρατεία ξεκίνησε ο Ερντογάν στην Συρία, σε ένα κρεσέντο νεο-Οθωμανικής επιθετικότητας, με στόχο την  επιβολή των τουρκικών σχεδίων στην χώρα αυτή αλλά και στην Α.Μεσόγειο.   

Πριν λίγο αναφέρθηκε ο ανηλεής βομβαρδισμός και οι σφοδρότατες συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων, των φιλότουρκων Τζιχαντιστών με τον συριακό στρατό στην περιοχή al-Sajour.

Η πρώτη γραμμή μεταξύ των συριακών δυνάμεων αφενός, και των τουρκικών δυνάμεων μαζί με τους Τζιχαντιστές του αποκαλούμενου «Εθνικού Στρατού» αφετέρου, κατά μήκος της γραμμής al-Sajour στην επαρχία Manbij στο βορειοανατολικό Χαλέπι, βιώνει μια ανησυχητική στρατιωτική κλιμάκωση, με δεκάδες θύματα και από τις δύο πλευρές.

Η κλιμάκωση ξεκίνησε από τους Τούρκους και τις φιλοτουρκικές φατρίες που εκτοξεύουν μεγάλο αριθμό πυραύλων και βλήματα πυροβόλων, εκτός από τις καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών με ελαφριά, μεσαία και βαρέα όπλα.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ακτιβιστές του SOHR έχουν τεκμηριώσει το θάνατο δύο μελών των συριακών δυνάμεων κατά την διάρκεια βομβαρδισμού και συγκρούσεων με τις τουρκικές φατρίες στην ύπαιθρο του Μανμπίτς.

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές δυνάμεις εκτόξευσαν στην περιοχή με πάνω από 25 ρουκέτες τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, εν μέσω επιβεβαιωμένων αναφορών για απώλειες μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών, λόγω της ανταλλαγής πυροβολισμών.

Χθες, ακτιβιστές του συριακού παρατηρητηρίου SOHR ανέφεραν ότι βλήματα βαρέως πυροβολικού που εκτοξεύτηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις, πλήττοντας τα χωριά Χοσερά και αλ-Νταντάλι, ενώ την ίδια στιγμή  ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις με βαριά όπλα, ανάμεσα στις συριακές δυνάμεις και τους Τούρκους στην πρώτη γραμμή στην ίδια περιοχή.

Οι τουρκικές δυνάμεις που ήταν τοποθετημένες στη στρατιωτική βάση στο χωριό Χασάν Σαγκίρ βομβάρδισαν με βαρύ πυροβολικό το χωριό Αουν αλ-Νταδάτ στο ανατολικό Χαλέπι.
 
Μια μέρα νωρίτερα, οι ακτιβιστές του SOHR ανέφεραν το θάνατο ενός μέλους στην κουρδική πλευρά στο χωριό Arimah, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των συριακών δυνάμεων και  του SDF.

Πηγές του SOHR τεκμηρίωσαν επίσης το θάνατο δύο μελών του «Εθνικού Στρατού» που υποστηρίζεται από την Άγκυρα σε μάχες στην επαρχία Manbij, ενώ άλλα πέντε τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Η Τουρκία επιζητά την επέκταση του ελέγχου στην Βόρεια Συρία, έχοντας σαφή σχέδια προσάρτησης των περιοχών αυτών, προκαλώντας το κοινό αίσθημα των Σύριων και των Κούρδων, που θα πολεμήσουν μέχρις εσχάτων κατά των Τούρκων.  
 
Υπενθυμίζουμε ότι στις 7 Ιουλίου 2021, ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) εξαπέλυσε σφοδρά πυρά ενάντια ενός τουρκικού στρατιωτικού σταθμού κοντά στην πόλη Qoqfin στο νότιο τμήμα του ευρύτερου Idlib της Συρίας, με τους Τούρκους να αιφνιδιάζονται και να τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν!

Ο βομβαρδισμός ήταν πιθανότατα μια απάντηση στις πρόσφατες παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, τον de-facto κυβερνήτη της ευρύτερης περιοχής του Idlib και τους συμμάχους του. Αυτές οι φατρίες συνεχίζουν να λαμβάνουν στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία.

Επίσης, ο συριακός στρατός κατάφερε να καταρρίψει κι ένα τουρκικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, το οποίο προσπάθησε να πλήξει το έδαφος της πρώην ρωσικής στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στο Χαλέπι.

Οι δυνάμεις του Άσαντ, όπως έχουν διακηρύξει εδώ και καιρό, θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις παντός είδους για την ανακατάληψη των συριακών εδαφών από τους Τούρκους εισβολείς. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, η επιχείρηση ανακατάληψης του συριακού εδάφους από τους Τούρκους, έχει ενώσει Σύριους και Κούρδους σε ένα νυν υπέρ πάντων αγώνα κατά των νέο-Οθωμανών κατακτητών.