ΚΙΝΑΛ: Συνεχίζεται η απαξίωση των ΕΑΣ



Κατατέθηκε σήμερα Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Συνεχίζεται η απαξίωση των ΕΑΣ”, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα.
Σκοπός της ερώτησης είναι:

α. Να θίξουμε ότι μεθοδευμένα η κυβέρνηση οδηγεί τα ΕΑΣ σε πλήρη απαξίωση, όπως φαίνεται από τις προθέσεις της αναφορικά με την μετεγκατάσταση της εταιρείας, όχι ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξυγίανσης, αλλά ως μέσο περαιτέρω υποβάθμισης της εταιρίας.

β. Να ενημερωθούμε για τις παραβατικές κινήσεις της εταιρείας, όπως η απόφαση του ΔΣ αυτής να συνάψει σύμβαση πλαίσιο με την εταιρεία ONEX για παροχή υπηρεσιών υποστήριξης με διάθεση εξειδικευμένων βιομηχανικών εργατών για την υλοποίηση βιομηχανικών προγραμμάτων παραγωγής των ΕΑΣ. Μια σύμβαση παράνομη, εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, διευκολύνοντας κομματικές επιλογές της κυβέρνησης, αλλά κυρίως οδηγώντας στην απώλεια εμπειρίας και τεχνογνωσίας στην παραγωγή πυρομαχικών και όπλων.

γ. Να εκφράσουμε την τεράστια αδιαφορία της κυβέρνησης και την απαξίωσή της να απαντήσει επί του θέματος σε γινόμενο από την πλευρά μας κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, 

Είναι πλέον προφανές ότι η κυβέρνηση μεθοδευμένα οδηγεί τα ΕΑΣ σε πλήρη απαξίωση. Είχαμε από πολλούς μήνες εκφράσει ανησυχίες και φόβους για την κατάσταση που επικρατεί στην εταιρία καταθέτοντας ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις και αιτήματα κατάθεσης στοιχείων χωρίς όμως η κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Οικονομικών να ανταποκρίνεται στις κοινοβουλευτικές του υποχρεώσεις. 

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των κυβερνητικών προθέσεων είναι το ζήτημα της μετεγκατάστασης που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2022. Θέσαμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, με την υπ’ αριθμ. 5968/14.4.2021 ερώτησή μας, προς τον Πρωθυπουργό συγκεκριμένα ερωτήματα για την μετεγκατάσταση, αλλά οι απαντήσεις που πήραμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (5/5/2021) και τον κ. Γεραπετρίτη (11/5/2021) είναι εκτός θέματος, ΔΕΝ αφορούν στην μετεγκατάσταση … 

Από την πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, κα Φώφη Γεννηματά, στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στον Υμηττό στις 6/7/2021, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις και οι φόβοι μας ότι η μετεγκατάσταση δεν αποτελεί για την κυβέρνηση μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξυγίανσης, αλλά μέσο περαιτέρω υποβάθμισης της εταιρίας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μόνο για την υλοποίηση των τρεχουσών συμβατικών του υποχρεώσεων το εργοστάσιο του Υμηττού πρέπει να εργάζεται παραγωγικά τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2023 με την προϋπόθεση ότι θα χρηματοδοτηθούν οι πρώτες ύλες και θα προστεθεί εργατοτεχνικό προσωπικό. Είναι επίσης ενδεικτικό το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της απασχόλησης στην εταιρία. Ενώ υπάρχει αδυναμία υλοποίησης υφιστάμενων συμβατικών υποχρεώσεων, την ίδια περίοδο, ενθαρρύνεται η έξοδος προσωπικού μέσω της κινητικότητας, ενώ επιδιώκεται μερική κάλυψη αναγκών μέσω εργολαβιών. 

Πράγματι, πρόσφατα, το ΔΣ των ΕΑΣ αποφάσισε να συνάψει σύμβαση πλαίσιο με ιδιωτική εταιρία διετούς χρονικής διάρκειας, με πρόβλεψη προαίρεσης ενός ακόμη έτους, εκτιμώμενης συνολικής αξίας 26 περίπου εκατ. ευρώ για παροχή υπηρεσιών υποστήριξης με διάθεση εξειδικευμένων βιομηχανικών εργατών για την υλοποίηση βιομηχανικών προγραμμάτων παραγωγής. Η διαδικασία αυτή, μπορεί να ήταν αναγκαία, όταν υπήρχαν απαγορεύσεις προσλήψεων αλλά σήμερα αποτελεί καταχρηστική αξιοποίηση της δυνατότητας που πρέπει να ασκείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και παρακάμπτει την πρόσληψη συμβασιούχων ή τακτικού προσωπικού με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Εκτός όμως από αυτό, με την σύμβαση αυτή η κυβέρνηση δίνει οριστικό χτύπημα στα ΕΑΣ διότι στην επόμενη τριετία θα έχει ήδη αποχωρήσει σημαντικός αριθμός εργατοτεχνιτών από την εταιρία χωρίς να μεταφέρεται η συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία στην παραγωγή πυρομαχικών και όπλων των αποχωρούντων εργαζόμενων σε νεότερο μόνιμο προσωπικό της εταιρίας.

Επειδή δεν έχουν απαντηθεί οι ερωτήσεις μας Α.Π 7678/30.6.2021, 6738/612/21.5.2021, 6279/23.4.2021, 5124/532/17.3.2021;
Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

1. Γιατί η κυβέρνηση δεν προωθεί και δεν εγκρίνει και προσλήψεις τακτικού ή έκτακτου προσωπικού με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ; Με ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθεί η συμφωνία πλαίσιο με την ιδιωτική εταιρεία;

2. Ποιες νέες συμβάσεις έχουν συναφθεί με φορείς εσωτερικούς ή εξωτερικούς και ειδικότερα ποιες αναμένεται να συναφθούν με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; 

Για τον Τομέα Άμυνας
Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής