Στον άξονα Τουρκία-Κατάρ-Πακιστάν & τα Τίρανα: Αλβανοί σε κοινή άσκηση με τις ΤΕΔH Αλβανία αποτελεί μια χώρα στην οποία η Τουρκία έχει επενδύσει και χρόνο και χρήμα προκειμένου η τελευταία να ανήκει στη σφαίρα επιρροής της. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ελλάδα σε θέματα εξέχουσας σημασίας, όπως είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ μας στις Διαπόντιους Νήσους και την Κέρκυρα με την Αλβανία. Από την  άλλη η χώρα μας έχει θέσει με εντολή της συμμαχίας την ασφάλεια του εναέριου χώρου της Αλβανίας υπό την προστασία και σκέπη της Πολεμικής μας αεροπορίας.
 
Ο όρος "Τουρκικό τόξο στα Βαλκάνια" ούτε νέος είναι, ούτε άγνωστος και φανερώνει την προσπάθεια στρατηγικής κύκλωσης της Ελλάδας από την Τουρκία. Το θέμα από στρατιωτικής και στρατηγικής  άποψης είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, αν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, να έχει να αντιμετωπίσει απειλές και στο Ιόνιο αλλά και στον Βορρά.

Η δημιουργία τουρκικών  στρατιωτικών βάσεων στις παραπάνω περιοχές θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και να αποφευχθεί με ανάλογες κινήσεις της διπλωματίας μας.  

Τουρκία-Αλβανία σε κοινή άσκηση 
 
Η Αλβανία συμμετέχει στη στρατιωτική άσκηση «Anatolian 21» που φιλοξενείται από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις στην Άγκυρα.

Η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, το Καζακστάν, το Πακιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν ασκούνται από τις 28 Ιουνίου, ενώ το Κοσσυφοπέδιο και η Μογγολία παρακολουθούν επίσης την άσκηση. 

Μέχρι πρότινος δεν είχε γίνει γνωστό ότι η Αλβανία θα συμμετείχε στην άσκηση και αυτό έχει την σημασία του.

Η άσκηση στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των ειδικών δυνάμεων των συμμετεχόντων χωρών, στην ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για κοινές επιχειρήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη