Ξαφνική κινητοποίηση: Η Ρωσία στέλνει στρατεύματα στα σύνορα με το ΑφγανιστάνΟ Πρόεδρος Πούτιν, μίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του από το Τατζικιστάν

Τις τελευταίες ημέρες, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη συζήτηση για την αυξανόμενη συνεργασία Ρωσίας-Τατζικιστάν, καθώς έχει σχέση με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Αφγανιστάν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, δημοσιεύθηκαν αναφορές ότι 1.000 Aφγανοί στρατιώτες είχαν φύγει και πέρασαν στο Τατζικιστάν, υπό τον φόβο των Ταλιμπάν, οι οποίοι σημειώνουν ταχεία πρόοδο στην κατοχή ολοένα και περισσότερης χώρας, καθώς τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ εγκαταλείπουν την χώρα.

Ενδεικτικό της ανησυχίας, είναι ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν, μίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του από το Τατζικιστάν και του διαβεβαίωσε, ότι η Ρωσία, ήταν έτοιμη να βοηθήσει στην κλιμάκωση της επικίνδυνης κατάστασης στο Αφγανιστάν. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι ήταν έτοιμοι να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους ενάντια σε μια πιθανή απειλή, από ένα ασταθές κράτος που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.

Για αυτόν τον λόγο, δόθηκε εντολή ο διοικητής των στρατευμάτων της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, ο στρατηγός Αλεξάντερ Λαπίν, να επιθεωρήσει τη στρατιωτική πόλη της ρωσικής στρατιωτικής βάσης, που βρίσκεται στα νότια του Τατζικιστάν.

«Ο διοικητής έλεγξε την υλική και τεχνική κατάσταση της βάσης και του στόλου των πολεμικών οχημάτων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας ευχαρίστησε το προσωπικό για το έργο του», λέει το μήνυμα της υπηρεσίας Τύπου της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Πρόσφατα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας του Στρατού Σεργκέι Σόιγκου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον συνάδελφό του από το Τατζικιστάν, Στρατηγό Σέραλι Μίρζο, συζήτησε την κατάσταση στα σύνορα Τατζικιστάν-Αφγανιστάν.

Έτσι αναφέρθηκε πως αποφασίστηκε, η ρωσική στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν να λάβει 17 εκσυγχρονισμένα οχήματα μάχης πεζικού BMP-2M.

Επιπρόσθετα ανακοινώθηκε πως η Ρωσία, θα πραγματοποιήσει ασκήσεις από κοινού με το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, από τις 5 έως τις 10 Αυγούστου, στο χώρο εκπαίδευσης Harb-Maidon. Αυτός ο χώρος  βρίσκεται στα νότια του Τατζικιστάν, 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι στρατιώτες των τριών χωρών θα συνεργαστούν για να εξοικειωθούν στην αποτελεσματική απώθηση τρομοκρατών που εισβάλουν από την άλλη μεριά των συνόρων. Ο πυρήνας του ρωσικού σώματος, θα είναι οι μονάδες της 201ης στρατιωτικής βάσης.

Η 201η ρωσική στρατιωτική βάση, είναι ένας σχηματισμός συνδυασμένων όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, μέρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, ιδρύθηκε το 2004 και αναπτύχθηκε στο Dushanbe και στο Bokhtar. 

Ο στόχος της άσκησης, που θα γίνει σε δύο φάσεις, είναι να καταλάβουν πώς τα μέρη του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια, μια μετα-σοβιετική στρατιωτική ένωση, θα αντιμετωπίσουν μια πιθανή στρατιωτική απειλή από τα σύνορα του Αφγανιστάν.

Παρόμοιες ασκήσεις, θα πραγματοποιηθούν μεταξύ της Ρωσίας και του ίδιου του Ουζμπεκιστάν, αλλά στις 30 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου στο χώρο δοκιμών Termez.

Όσον αφορά τη ρωσική πλευρά, θα λάβουν μέρος τμήματα της 201ης στρατιωτικής βάσης στο Τατζικιστάν, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας Ντουσάνμπε και το σημαντικό κέντρο της πόλης του Μποκτάρ (Kurgontepa), το οποίο είναι επίσης η μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκτός ρωσικού κράτους.
 
Θα συμμετάσχει πεζικό (συμπεριλαμβανομένου του ορεινού πεζικού εξοπλισμένου με BTR-82A), πυροβολικού (οπλισμένο με  Goździk και Akacja και πυραύλους City), και άρματα μάχης (T-72).

Θα υπάρχουν επίσης μονάδες πληροφοριών, επικοινωνιών και αεροπορικής άμυνας. Στις ίδιες τις ασκήσεις, αποφασίστηκε επίσης να χρησιμοποιηθούν από τις αμυντικές δυνάμεις της χώρας, όπλα ABC (ακτινοβολία, βιολογικά και χημικά), καθώς και μονάδες διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου.

Η βάση βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας μέχρι το 2042, σύμφωνα με τη συμφωνία με το Τατζικιστάν από το 2012. Ο διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, ο στρατηγός Αλεξάντερ Λαπίν, σχολίασε τις προγραμματισμένες ασκήσεις:

«Στις αρχές Αυγούστου, θα λάβουμε μέρος σε κοινές ασκήσεις με στρατιωτικά στρατεύματα Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, στο χώρο δοκιμών Sharp-Majdon. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, θα εξασκηθούμε στην προετοιμασία επιχειρήσεων για τη διάλυση παράνομων διερχόμενων στρατιωτικών ομάδων», δήλωσε.