Kαθυστερήσεις και επιβαρύνσεις στην υγειονομική πρόληψη και περίθαλψη των στρατιωτικών



Γ. Τσίπρας: Αποτρεπτικές αγκυλώσεις, καθυστερήσεις και επιβαρύνσεις στη διαδικασία υγειονομικής πρόληψης και περίθαλψης, στρατιωτικών που υπηρετούν στην Καστοριά και σε άλλες περιφερειακές μονάδες. 

Αναφορά προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν 19 Βουλευτές της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, Γιώργου Τσίπρα, σχετικά με τις αποτρεπτικές αγκυλώσεις, τις καθυστερήσεις και τις επιβαρύνσεις στη διαδικασία υγειονομικής περίθαλψης στρατιωτικών που υπηρετούν στην Καστοριά και σε άλλες περιφερειακές μονάδες.
 
Η Αναφορά κατατίθεται σε συνέχεια σχετικών επιστολών και εκκλήσεων της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών. Όπως επισημαίνεται στις επιστολές και στην Αναφορά, στη φρουρά Καστοριάς δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι με το ΥΠΕΘΑ ιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες, με συνέπεια οι στρατιωτικοί και οι οικογένειες να επισκέπτονται υποχρεωτικά ιδιώτες γιατρούς και να τους καλύπτεται καθυστερημένα μόνο μικρό μέρος της δαπάνης. Επιπλέον,  τόσο οι προγραμματισμένες όσο και οι έκτακτες εξετάσεις του προσωπικού γίνονται αποκλειστικά στο απομακρυσμένο 424 ΓΣΝΕ της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα οι οικογένειες των στρατιωτικών να επιβαρύνονται με σημαντικές διαφορές στα έξοδα μετακίνησης, με μεγάλη ταλαιπωρία από πολύμηνες αναμονές, ανελαστικά ραντεβού, διπλές μετακινήσεις και αρρύθμιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες για τα παραπεμπτικά. Μάλιστα οι Ενώσεις των οποίων οι επιστολές αναφέρονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν αρκούνται σε γενικές αναφορές αλλά δίνουν χαρακτηριστικά, υπαρκτά και πειστικά παραδείγματα συναδέλφων τους που ταλαιπωρούνται επί μήνες.    

Επειδή τα ζητήματα υγειονομικής  πρόληψης και περίθαλψης αφορούν το θεμέλιο της μέριμνας  προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να τοποθετηθεί επί των συγκεκριμένων παραδειγμάτων, των γενικών διαπιστώσεων και των ειδικών προτάσεων των Ενώσεων που διαμαρτύρονται και, επιπρόσθετα, να απαντήσει στις  καταγγελίες ότι τα προβληματικά φαινόμενα και οι δυσλειτουργίες αυτές δεν αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη Φρουρά, αλλά αποτελούν γενικότερο φαινόμενο που ταλανίζει τα μέλη του προσωπικού όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε περιφερειακές μονάδες.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς : 


Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: "Αποτρεπτικές αγκυλώσεις, καθυστερήσεις και επιβαρύνσεις στη διαδικασία υγειονομικής περίθαλψης στρατιωτικών που υπηρετούν στην Καστοριά και σε άλλες περιφερειακές μονάδες. Ζητούνται απαντήσεις επί συγκεκριμένων υπαρκτών παραδειγμάτων" 

Σας προωθούνται οι κάτωθι επιστολές:

η  με Αρ. Πρωτοκόλλου 16/2021 επιστολή της 12ης Ιουλίου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (ΕΣΠΕΕΚΑΣ) με θέμα "Υγειονομική Περίθαλψη Στρατιωτικών" και

η  με Αρ. Πρωτοκόλλου 958/2021 επιστολή της 14ης Ιουλίου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) με θέμα "Υγειονομική Περίθαλψη Στρατιωτικών" 

 Με τις παραπάνω παραπάνω επιστολές η ΕΣΠΕΕΚΑΣ καταδεικνύει τα καθημερινά προβλήματα και την ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί της περιφέρειας Καστοριάς στην περίθαλψη των ιδίων και των οικογενειών τους  και η ΠΟΕΣ αναδεικνύει πανελλαδικά το ζήτημα. 

Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι στην φρουρά Καστοριάς δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι με το ΥΠΕΘΑ ιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί και οι οικογένειες να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς των ελλειπουσών ειδικοτήτων και να τους καλύπτεται καθυστερημένα μόνο μικρό μέρος της δαπάνης. Οι  προγραμματισμένες αλλά και οι έκτακτες εξετάσεις γίνονται αποκλειστικά στο πλησιέστερο κεντρικό Νοσοκομείο (424 ΓΣΝΕ) και οι οικογένειες των στρατιωτικών επιβαρύνονται με σημαντικές διαφορές στα έξοδα μετακίνησης όπως και με μεγάλη ταλαιπωρία από πολύμηνες αναμονές, ανελαστικά ραντεβού, διπλές μετακινήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες για τα παραπεμπτικά. Μάλιστα δίνονται και χαρακτηριστικά παραδείγματα και σημειώνεται η διαπίστωση ότι η διαδικασία εν τέλει τους εξωθεί στα ιδιωτικά ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα. 

Επειδή όπως τονίζεται στις επιστολές, τα ζητήματα υγειονομικής φύσεως και πρόληψης που αφορούν το θεμέλιο της μέριμνας του προσωπικού  είναι σημαντικά και δεν αφορούν μόνο την ΠΕ Καστοριάς, παρακαλούμε να τοποθετηθείτε επί των αναφερομένων προβλημάτων επί των συγκεκριμένων παραδειγμάτων. Επιπλέον, παρακαλούμε για την τοποθέτηση σας ως προς τις καταγγελίες ότι τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες αυτές δεν αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη Φρουρά, αλλά αποτελούν γενικότερο φαινόμενο που ταλανίζει τα μέλη των ΕΔ που υπηρετούν σε περιφερειακές μονάδες και τον τρόπο που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ να τα αντιμετωπίσει ή αν υιοθετεί τις προτάσεις της ΕΣΠΕΕΚΑΣ.