ΗΠΑ: Άρχισε η κατασκευή των ελικοπτέρων UH-1Y Venom για την Τσεχία



Η εταιρεία Bell Textron ξεκίνησε εκ νέου την κατασκευή των ελικοπτέρων UH-1Y Venom για τον πρώτο διεθνή πελάτη. Η Crestview Aerospace ολοκλήρωσε την κατασκευή της πρώτης από τις οχτώ καμπίνες στις εγκαταστάσεις Crestview στην Φλόριντα. Το ελικόπτερο θα ολοκληρώσει την τελική συναρμολόγηση στο κέντρο συναρμολόγησης της Bell στο Αμαρίλο.

Τα ελικόπτερα είναι μέρος συμβάσης του 2020 του υπουργείου άμυνας των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής που ανατέθηκε στην Bell για την παραγωγή και παράδοση οχτώ UH-1Y και τεσσάρων AH-1Z ελικοπτέρων στην κυβέρνηση της Τσεχικής Δημοκρατίας.

«Η Crestview Aerospace έχει τιμηθεί και είναι ευγνώμων για την ευκαιρία να συνεργαστεί με την Bell στη συνέχιση της παραγωγής της καμπίνας UH-1Y για τον πρώτο διεθνή πελάτη», δήλωσε ο Πώλ Κολμάϊερ, αντιπρόεδρος στρατηγικής και επιχειρησιακής ανάπτυξης της Crestview Aerospace. «Η Crestview συνεχίζει να κατασκευάζει με την ίδια ποιότητα και αξιοπιστία τα διεθνή ελικόπτερα Venom που χαρακτηρίζουν τα ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο».

Η Bell παρέδωσε το τελευταίο UH-1Y του προγράμματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ τον Απρίλιο 2018 και συνέχισε την παραγωγή και παράδοση του AH-1Z στο πλαίσιο της συμβάσης παραγωγής H-1 για 349 ελικόπτερα H-1 που περιλαμβάνει 160 UH-1Y και 189 AH-1Z.

Το UH-1Y διαθέτει 85 τοις εκατό ομοιότητα εξαρτημάτων με το AH-1Z. Η ομοιότητα συστημάτων ανάμεσα στα ελικόπτερα επέτρεψε ώστε η γραμμή υποστήριξης σημαντικών εξαρτημάτων να παραμείνει ενεργή κατά την παραγωγή των AH-1Z των Πεζοναυτών των ΗΠΑ. «Ο χρόνος, η υποστήριξη και οι ανθρωποώρες είναι στρατηγικοί πόροι», δήλωσε ο Μάικ Ντεσλάτμ αντιπρόεδρος και διευθυντής προγράμματος H-1 της Bell. «Η ομοιότητα συστημάτων συμβάλει στη διασφάλιση πως όλα ανάμεσα Viper και Venom, από την παραγωγή, συντήρηση και εκσυγχρονισμοί θα συνεχίσουν απρόσκοπτα καθώς ταυτόχρονα θα παρέχεται το χαμηλότερο κόστος προγράμματος και κύκλου ζωής. Είναι ένα πραγματικό τακτικό πλεονέκτημα σε πολλαπλά επίπεδα».

Τα UH-1Y και AH-1Z μοιράζονται τους ίδιους κινητήρες, τα ενσωματωμένα συστήματα αποστολής και δυναμικά εξαρτήματα, μέχρι το σύστημα τετράφυλλου κεντρικού στροφείου. Και τα δυο ελικόπτερα είναι ειδικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για εκστρατευτικές επιχειρήσεις. Μαζί, παρέχουν ευρύ φάσμα στρατιωτικών επιχειρήσεων, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο ζεύγος ελικοπτέρων.