Φρεγάτες: Mπορεί οι Έλληνες να πάρουν τις FREMM λένε οι ΓάλλοιΟι Ιταλοί μας απειλούν με τις FREMM παραδέχεται το Παρίσι, με την γαλλική La Tribune να υπογραμμίζει πως η ιταλική Fincantieri «πυροβολεί» την γαλλική Naval Group όπου την… βρει.

Οι Γάλλοι τονίζουν πως οι Ιταλοί απειλούν πλέον ανοιχτά την γαλλική εταιρεία αφού κερδίζουν την μία μετά την άλλη τις υποθέσεις πωλήσεων πολεμικών πλοίων.

«Μετά την Αίγυπτο και την Ινδονησία, το ιταλικό ναυπηγείο στοχεύει να πουλήσει τις φρεγάτες FREMM στο Μαρόκο. Όπως στην Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία. Η Naval Group βρίσκεται σε κίνδυνο», σημειώνει η La Tribune.

Το γαλλικό μέσο υποστηρίζει πως η Ιταλοί κερδίζουν την πώληση πολεμικών πλοίων στο Μαρόκο και πιέζουν γι αυτή σε Ελλάδα και Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό η Ιταλία έχει ήδη πουλήσει 30 FREMM παγκοσμίως με Γαλλους χρήστες του διαδικτύου να αναρρωτιούνται γιατί η Γαλλία δεν μπορεί να πουλήσει τα πολεμικά της πλοία.

Η Γαλλία βλέπει στην Ιταλία ένα σημαντικό ανταγωνιστή.

Αξίζει να αναφερθεί πως από την ελληνική κυβέρνηση το κλίμα που εισπράττεται είναι πως η Ελλάδα, με την αγορά των Rafale και του οπλισμού τους έχει ξεπληρώσει σε μεγάλο βαθμό την… υποχρέωση προς την Γαλλία και δεν χρειάζεται να δεθεί πίσω από το άρμα του Παρισιού με την αγορά και γαλλικών φρεγατών.

Βέβαια, η ιταλική πρόταση αρέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και ένας από τους λόγους, αν όχι ο βασικός, είναι πως με την πρόταση αυτή κανένας δεν θα μείνει ανικανοποίητος 100%.

Οι FREMM φέρουν αμερικανικό οπλισμό ενώ μπορούν να φέρουν και γαλλικούς Aster 15 και Aster 30.

Έτσι η Ελλάδα και παίρνει ένα δοκιμασμένα καλό πλοίο όπως οι FREMM και εξευμενίζει τους Αμερικανούς αφού οι Iταλοί θα σχεδιάσουν τις νέες αμερικανικές φρεγάτες – ενώ μπορεί η FREMM να φέρει αμερικανικό οπλισμό – και τους Γάλλους αφού μπορεί το πλοίο να φέρει και γαλλικούς πυραύλους.

Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση των πλοίων γίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό με βάση τις δυνατότητες της κάθε μιας από τις έξι προτάσεις που έχουν κατατεθεί και με αυτό το κριτήριο θα πάνε στην πολιτική ηγεσία, η οποία θα έχει τον τελικό λόγο.

Αυτό που λέγεται είναι πως η πολιτική ηγεσία θα ακολουθήσει κατά γράμμα τις προτάσεις των ναυάρχων, αφού όπως αναφέραμε και παραπάνω θεωρεί πως έχει εκπληρώσει τις «υποχρεώσεις» της τόσο στο Παρίσι, όσο και στις ΗΠΑ με τα άλλα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν (σ.σ. εκσυγρονισμών ελληνικών F-16 από την Lockheed Martin).

Πάντως οι δύο προτάσεις που η Αθήνα έχει ξεχωρίσει για την γεωπολιτική ισχύ των χωρών που κατέθεσαν τις συγκεκριμένες προτάσεις είναι η γαλλική και φυσικά η αμερικανική.


ΠΗΓΗ
Νεότερη Παλαιότερη