Τον Αύγουστο επιτροπή του ΓΕΣ στις ΗΠΑ για τα M1117 – Nέο αίτημα για δωρεάν παραχώρηση ΑΑV7A1



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τον Αύγουστο πρόκειται να ταξιδεύσει στις ΗΠΑ επιτροπή αξιωματικών του ΓΕΣ για να προβεί σε επιτόπιο έλεγχο – επιθεώρηση οχημάτων Μ1117 Guardian που έχει αποφασισθεί να παραχωρηθούν στην Ελλάδα από τα αμερικανικά αποθέματα. Αυτή θα είναι η πρώτη αποστολή με σκοπό την επιλογή οχημάτων, τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση, ανεξαρτήτως των ελλείψεών τους σε υποσυστήματα και οπλισμό ενώ ένα δεύτερο ταξίδι επιτροπής πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο.

Όπως έχουμε αναφέρει, σε σχετική ενημέρωση της αμερικανικής πλευράς, από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μπορούν να παραληφθούν συνολικώς 600 οχήματα πριν την εκπνοή του 2021 ενώ άλλα τόσα μπορούν να ακολουθήσουν το 2022, εφόσον επιλεγούν μέχρι 1.200 M1117 που να πληρούν τα κριτήρια. Πρώτα πάντως, αναμένεται να παραληφθεί ένας μικρός αριθμός οχημάτων που βρίσκεται με τις αμερικανικές μονάδες στην Γερμανία, όπως το όχημα που επιδείχθηκε στην έκθεση DEFEA 2021.

Το Μ1117 Guardian χαρακτηρίζεται Τροχοφόρο Τεθωρακισμένο Όχημα Αναγνώρισης και κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με το VBL που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός. Τα οχήματα αναμένεται να εξοπλίσουν κατά βάση μονάδες Αναγνωρίσεως, αντικαθιστώντας σε ορισμένες περιπτώσεις οχήματα HMMWV ή άλλων τύπων που χρησιμοποιούνται σήμερα σε αυτό τον ρόλο αλλά θεωρούνται ανεπαρκή από πλευράς επιπέδου προστασίας και ισχύος πυρός.

Στο μεταξύ, από πλευράς ΓΕΣ έχει εκφρασθεί εκ νέου ενδιαφέρον για την παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αμφιβίου Εφόδου AAV7A1 από τα αμερικανικά αποθέματα. Το ελληνικό αίτημα αφορά την δωρεάν παραχώρηση των οχημάτων ως πλεονάζον υλικό (EDA) καθώς έχει διαφανεί ότι η έναρξη αποσύρσεως οχημάτων από αμερικανική υπηρεσία στο εγγύς μέλλον, μπορεί να το ικανοποιήσει.

Στις 11 Νοεμβρίου 2019 το ΓΕΣ είχε αποστείλει αίτημα για δωρεάν παραχώρηση 9 οχημάτων για τον εξοπλισμό ενός λόχου πεζοναυτών. Εξ αυτών, ζητούντο 7 οχήματα της εκδόσεως μεταφοράς προσωπικού AAVP-7A1, ένα διοικητικό AAVC-7A1 και ένα εκδόσεως περισυλλογής AAVR-7A1. Η απάντηση όμως που είχε ληφθεί ήταν ότι οχήματα του συγκεκριμένου τύπου δεν υπήρχαν διαθέσιμα ως EDA αλλά έπρεπε να παραγγελθούν στο πλαίσιο σχετικής συμβάσεως.

Το ενδιαφέρον που εκφράσθηκε από το ΓΕΣ, καθώς πλέον υπάρχει προοπτική δωρεάν παραχωρήσεως, αφορά 71 συνολικώς οχήματα διαφόρων εκδόσεων. Ο αριθμός αυτός έχει κριθεί ότι μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.