Koυρδικό σφυροκόπημα στο Β. Ιράκ - Οι ΤΕΔ εγκατέλειψαν τις θέσεις τουςΗ Τουρκία ταυτόχρονα χρησιμοποιεί χημικά όπλα στο Αβασίν

Επιτείνεται η ανησυχία της Τουρκίας και αυτό γιατί διαπιστώνει, ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις κουρδικές περιοχές στη Συρία και ότι θα αντιμετωπίζουν τις κουρδικές πολιτοφυλακές ως συμμαχικές δυνάμεις.

Το ίδιο το γεγονός, ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ, ισοδυναμεί με ντε φάκτο αναγνώρισή τους, αυτό που κατεξοχήν θέλει να αποφύγει η Άγκυρα.

Από την άλλη μεριά, έντονες συγκρούσεις επικρατούν στο Avashin, με την Τουρκία, να δέχεται σφυροκόπημα από τους αντάρτες και να μετρά θύματα στρατιωτών της, καθώς αναφέρθηκε ότι δεκάδες εισβολείς Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, ως αποτέλεσμα, μιας δράσης που πραγματοποίησαν οι αντάρτες από 4 διαφορετικά μέρη.

Αναφέρθηκαν έντονες συγκρούσεις, μεταξύ των ανταρτικών δυνάμεων και των Τούρκων στρατιωτών, που εισέβαλαν στην περιοχή Werxele του Avashin, στις περιοχές άμυνας της Medya.

Πηγές ανταρτών δήλωσαν, ότι πραγματοποιήθηκαν σκληρές μάχες  κατά του εισβολέα στρατού στην περιοχή Werxele του Avashin στις 16 Ιουλίου τις πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες  να σκοτωθούν στη μάχη.

Μάλιστα ο τουρκικός στρατός, βομβάρδιζε την περιοχή όλη την ημέρα, με την περισυλλογή σκοτωμένων και τραυματιών στρατιωτών να γίνεται από την περιοχή με την χρήση ελικοπτέρων μετά τη μάχη.

Η εναέρια δραστηριότητα στην περιοχή και ο βομβαρδισμός από την τουρκική αεροπορία, στη μεθοριακή γραμμή συνεχίζονται κατά διαστήματα.

Σε μια δεύτερη  επίθεση, εννέα μέλη των τουρκικών δυνάμεων  σκοτώθηκαν (σε μια μεγάλη επίθεση) από τους αντάρτες στην περιοχή Avashin,που κατέχονται από αντάρτες στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ).

Συνολικά τρεις τουρκικές στρατιωτικές μονάδες δέχθηκαν ενέδρες στην περιοχή γύρω από το φαράγγι Şehîd Canşêr.

Η πρώτη πτέρυγα, στόχευσε έξι στρατιώτες ως μέρος της συντονισμένης δράσης ενάντια στη θέση του βομβαρδισμού. Όλοι οι στρατιώτες που ήταν εκεί σκοτώθηκαν, είπε το HPG. Η δεύτερη πτέρυγα πήγε σε άλλη θέση όπου υπήρχαν τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες,  με αποτέλεσμα τρεις από αυτούς να χτυπηθούν  θανάσιμα από τους αντάρτες. Ως αποτέλεσμα, οι ''Τουρκικές δυνάμεις εισβολής έπρεπε να αποσυρθούν με απώλειες", δήλωσε το HPG.

Το βράδυ, η αντάρτικη διοίκηση κατέγραψε δραστηριότητα από ελικόπτερα, της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Περίπου στις 8:30 μ.μ. τοπική ώρα, οι νεκροί στρατιώτες εκκενώθηκαν από την περιοχή μάχης. Δεν μπορούσε να καθοριστεί με βεβαιότητα, πόσα μέλη των δυνάμεων κατοχής τραυματίστηκαν.

Η δραστηριότητα με ελικόπτερα, σημειώθηκε στο Metîna το Σάββατο το βράδυ. Λίγο αργότερα, επιθετικά ελικόπτερα βομβάρδισαν την περιοχή, γύρω από τα χωριά Kêste και Hiror στο Kan in Masî κοντά στην Amadiya. 

Στο Girê Sor στο Avaşîn, οι αντάρτες απέτρεψαν για άλλη μια φορά την προσπάθεια του τουρκικού στρατού, να διεισδύσει στις υπόγειες αμυντικές θέσεις. Με αποτέλεσμα οι τουρκικές δυνάμεις να αναγκαστούν να υποχωρήσουν.

Όπως ανέφερε το κέντρο Τύπου των Λαϊκών Αμυντικών Δυνάμεων (HGP), οι αντάρτες συνεχίζουν να αντιστέκονται στις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, που προσπαθούν να διεισδύσουν στις υπόγειες αμυντικές θέσεις στο Avaşîn. 

Στο Girê Sor, ο τουρκικός στρατός σχεδίαζε να ξεκινήσει μια νέα επίθεση στις 11 π.μ. την Παρασκευή, αλλά  οι αντάρτες παρενέβησαν και ανάγκασαν τους κατακτητές να υποχωρήσουν. 

Στις 4 μ.μ., ο στρατός επιχείρησε να φυτέψει εκρηκτικά στο συγκρότημα της σήραγγας. Και πάλι, οι αντάρτες αντέδρασαν γρήγορα και κατάφεραν να καταστρέψουν, μερικά από τα εκρηκτικά, ενώ τα υπόλοιπα κατασχέθηκαν. Στην αμυντική σήραγγα στο Werxelê, οι δυνάμεις κατοχής επιτέθηκαν με εκρηκτικά στις 16:10 στις 16 Ιουλίου.
 
Στην περιοχή Zap, μια ανταρτική δράση με βαριά όπλα στόχευσε στις 6:30 π.μ., σήμερα, μια τουρκική μονάδα που χτίζει  οχυρωματικές θέσεις στην οροσειρά στην περιοχή Carealoya Biçûk. Οι εργασίες για τις θέσεις σταμάτησαν στη συνέχεια.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί χημικά όπλα στο Αβασίν
Στο Αβασίν, ο τουρκικός στρατός επιτέθηκε και πάλι στις εγκαταστάσεις της σήραγγας των ανταρτών, στο Werxele το Σάββατο το μεσημέρι. Σύμφωνα με τη δήλωση του HPG, ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά υλικά χημικού πολέμου.

Στην περιοχή Girê Sor, οι κατοχικές δυνάμεις επιχείρησαν να διεισδύσουν στο σύστημα σήραγγας των ανταρτών. Κατά τη διάρκεια μιας αντεπίθεσης, ξέσπασαν μάχες στην περιοχή και συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ. "Ως αποτέλεσμα, της αποτυχημένης προσπάθειας διείσδυσης στις πολεμικές μας σήραγγες, σημειώθηκαν εκρήξεις στην εξωτερική περιοχή της εγκατάστασης. Οι κατακτητές χρησιμοποίησαν, πράσινα δηλητηριώδη αέρια στη διάρκεια της μάχης. Οι δυνάμεις μας αντιστάθηκαν και ανάγκασαν τις δυνάμεις εισβολής, να υποχωρήσουν" ανέφερε σε δήλωση το HPG .