Το σπαρτιατικό ξίφος που δώρισε o Αντιστράτηγος Τσιτσικώστας στον Α/ΓΕΕΘΑ



Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Το δώρο αυτό έχει άμεση σχέση με το ρητό της νέας Διοικήσεως, το Σπαρτιατικό ρητό, «Βήμα Πρόσθες»

Ένα ακριβές ομοίωμα ενός αρχαίου – κοντού – Σπαρτιατικού ξίφους, από τα ελάχιστα πρωτότυπα που έχουν βρεθεί, ήταν το αναμνηστικό δώρο που πρόσφερε ο πρώτος Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, μετά το πέρας της πρώτης και άκρως εντυπωσιακής ασκήσεως της νεοσυγκροτηθείσας Διοικήσεως στην περιοχή της Πάχης Μεγάρων.

Το δώρο αυτό έχει άμεση σχέση με το ρητό της νέας Διοικήσεως, το Σπαρτιατικό ρητό, «Βήμα Πρόσθες», δηλ. «κάνε ένα βήμα εμπρός προς τον εχθρό», που κατά την παράδοση ήταν η λακωνική προτροπή της Σπαρτιάτισας μάνας, στο παράπονο του νεαρού γιού της όταν του έδινε τα όπλα του και αυτός διαπίστωσε ότι το ξίφος του ήταν πολύ κοντό!

Τότε η απαράμιλλη Σπαρτιάτισσα προέτρεψε τον γιό της ότι το ξίφος κάνει μια χαρά τη δουλειά του, αρκεί αυτός να πλησιάσει κατά ένα βήμα εγγύτερα προς τον εχθρό του.

Ρητό, εμπνεύσεως του Αρχηγού και δώρο που μάλλον, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, ο Στρατηγός Φλώρος θα πρέπει να καταχάρηκε.