Επίδειξη του VBCI στο ΚΕΤΘ – Ετοιμάζεται και ο ΟΠΛΙΤΗΣ



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πριν φύγει από την Ελλάδα, το τροχοφόρο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης VBCI Philoctetes (8×8) επιδείχθηκε σήμερα ενώπιον Ελλήνων αξιωματικών στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στην Αυλώνα. Στην επίδειξη, οι άνθρωποι της Nexter είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν αναλυτικώς το όχημα και να απαντήσουν σε ερωτήσεις ενώ δόθηκε μια καλή για τις ικανότητες του οχήματος στην πράξη.

Η γαλλική Nexter παρουσίασε για πρώτη φορά δημοσίως το VBCI στην έκθεση DEFEA 2021. Το όχημα είναι οπλισμένο με τον εντυπωσιακό πύργο που φέρει πυροβόλο CT40 των 40 mm σε συνδυασμό με εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων MMP. Η ανώτερη ισχύς πυρός του πυροβόλου 40 mm, αναγνωρίζεται και διαδίδεται σε όλο και περισσότερους στρατούς, αποτελώντας ήδη επιλογή για τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων σε Βέλγιο, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Γάλλοι προτείνουν το VBCI για την κάλυψη των ελληνικών αναγκών σε σύγχρονο ΤΟΜΑ, ήταν δε χαρακτηριστικό ότι το όχημα παρουσιάσθηκε στην έκθεση με τις αποχρώσεις παραλλαγής του Ελληνικού Στρατού. Κατά τους Γάλλους, το VBCI ανταποκρίνεται πλήρως από όλες τις απόψεις στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των σύγχρονων στρατών.

Εκτός όμως από το γαλλικό θηριώδες ΤΟΜΑ, τις πρώτες δοκιμαστικές διαδρομές επί ελληνικού εδάφους, πραγματοποιεί ήδη το τροχοφόρο Τακτικό Όχημα ΟΠΛΙΤΗΣ (4×4) της ελληνικής EODH. Το όχημα, αμέσως μετά την έκθεση μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Λάκωμμα Χαλκιδικής και πάτησε στην Μακεδονική γη, όπου συνελήφθη και η ιδέα αναπτύξεώς του εν όψει της επετείου των 200 ετών από την Παλιγγενεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον προσεχή Σεπτέμβριο ο ΟΠΛΙΤΗΣ πρόκειται να υποβληθεί σε δοκιμές – αξιολόγηση από αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού στο ΚΕΤΘ. Οι δοκιμές θα έχουν τριήμερη διάρκεια και θα συμπέσουν με τα 200 χρόνια από την μεγάλη νίκη των Ελλήνων επαναστατών, την απελευθέρωση της Τρίπολης τον Σεπτέμβριο του 1821.