Είναι 76.3 μέτρα, 70.000 λίτρα αντιπυρικό υγρό: Ο εξωπραγματικός «μεταλλικός τιτάνας» που ξεπερνάει Beriev και ilyushin Il-76



Οι δυο ιπτάμενοι γίγαντες, το Beriev και το ilyushin Il-76 έδειξαν από την πρώτη στιγμή τι μπορούν να κάνουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Υπάρχει όμως και ένα τρίτο πυροσβεστικό αεροσκάφος το οποίο κάθε φορά που αναλαμβάνει δράση προκαλεί σοκ και δέος στον κόσμο. Θεωρείται το νο 1 αεροσκάφος στον πλανήτη στο είδος του με αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα.
 
Ο περισσότερος κόσμος έμαθε το 747 Supertanker όταν ρίχτηκε στις φλόγες του Αμαζονίου. Για την τραγωδία που συντελέστηκε στον μεγαλύτερο «πνεύμονα» οξυγόνου του πλανήτη (πλην των ωκεανών) έχουν γραφτεί αρκετά και στο επίκεντρο του κάδρου των ευθυνών μπήκε ο σημερινός ηγέτης της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο και οι πολιτικές του.

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, η αποψίλωση του Αμαζονίου δεν αποτελεί φαινόμενο που εμφανίστηκε το τελευταίο διάστημα που ο (τουλάχιστον) αμφιλεγόμενος πρόεδρος ασκεί εξουσία, αλλά σίγουρα η κατάσταση επί των ημερών του ξέφυγε από κάθε έλεγχο και λογική.

Αν θέλουμε να λέμε και καμιά αλήθεια όταν μιλάμε μεταξύ μας, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι ο Μπολσονάρο είναι απλά ακόμη ένα πιόνι, όπως δεκάδες άλλοι ηγέτες ανά την υφήλιο που θυσιάζουν τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα στο όνομα αυτής της αναθεματισμένης «ανάπτυξης» καπιταλιστικού τύπου, όπου όλοι και όλα είναι αναλώσιμα στον βωμό του άμεσου κέρδους, με τις εταιρείες να μετακυλύουν τον περιβαλλοντικό λογαριασμό εν γνώσει τους στις επόμενες γενιές.

Όσο κι αν κάποιοι ενδεχομένως είναι σε θέση να διατυπώσουν ενστάσεις και να κάνουν λόγο για μεμονωμένες «στρεβλώσεις» του συστήματος, η αλήθεια παραμένει εκεί έξω και δηλωτικές της πραγματικότητας είναι έννοιες όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τόσες άλλες, οι οποίες δεν υπήρχαν καν στο λεξιλόγιό μας πριν η επικράτηση του καταναλωτισμού έρθει να «παντρευτεί» την Βιομηχανική Επανάσταση και από τον γάμο τους να προκύψουν όλες οι παραπάνω «παράπλευρες απώλειες» τις οποίες βιώνουμε (και θα βιώσουμε ακόμη χειρότερα στο μέλλον) στο πετσί μας.

Ωστόσο, με τον Αμαζόνιο να καίγεται, χρόνος για μακροσκελείς αναλύσεις δεν υπήρχαν. Εκείνο που χρειαζόταν τις μέρες της πύρινης κόλασης ήταν δράση. Και αφού, λοιπόν, ο Μπολσονάρο και η κυβέρνησή του αρχικά αρνήθηκαν την βοήθεια χωρών του εξωτερικού, αναγκάστηκε να ριχτεί από την γειτονική Βολιβία στη «μάχη» το σύγχρονο υπερόπλο, το οποίο κατασκευάστηκε από τον άνθρωπο για να λύσει τα προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε.

Το 747 Supertanker είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος που έχει φτιαχτεί ποτέ για την καταπολέμηση πυρκαγιών. Με μήκος κάτι παραπάνω από 76 μέτρα και χωρητικότητα που φτάνει τα 70.000 λίτρα νερό ή αντιπυρικό υγρό είναι απλά το μεγαλύτερο πυροσβεστικό αεροσκάφος στον κόσμο.

Το τετρακινητήριο Supertanker χρειάζεται μόλις 20 ώρες για να απογειωθεί και να προσγειωθεί από και προς οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, αρκεί να υπάρχει διάδρομος μήκους τουλάχιστον 2,4 χιλιομέτρων και φυσικά οι υποδομές που απαιτούνται για να φιλοξενηθεί ένας τέτοιος «γίγαντας».

Η κυβέρνηση της Βολιβίας έσπευσε να το ενοικιάσει από την εταιρεία στην οποία ανήκει, όταν αντιλήφθηκε την αδιαφορία (αδυναμία, κωλυσιεργία, ανικανότητα) του Μπολσονάρο να θέσει ένα τέλος στο δράμα του Αμαζονίου.

Από τότε ο «μεταλλικός τιτάνας» απογειωνόταν κατ’ ελάχιστο τέσσερις φορές την ημέρα και πραγματοποιούσε την αποστολή του. Έριχνε τόνους νερού στα φλεγόμενα δάση, αλλά σε μια άνιση μάχη με τη φωτιά.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ρίψεις που κόβουν την ανάσα: