Αυτόνομο ηλιακό αεροσκάφος που θα βρίσκεται στον αέρα για 90 ημέρεςΤο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό συνεργάζεται με την εταιρεία Skydweller Aero για την δημιουργία ενός αυτόνομου αεροσκάφους που θα κινείται με ηλιακή ενέργεια και θα μπορεί να βρίσκεται συνεχώς στον αέρα για ενενήντα μέρες. Το σκάφος που έχει λάβει προσωρινά την ονομασία της εταιρείας (Skydweller) βασίζεται στην τεχνολογία του Solar Impulse 2, ενός αυτόνομου αεροσκάφους που μπορούσε να παραμένει στον αέρα για χρονικό διάστημα 120 ωρών. 

 Σε σχέση με το Solar Impulse 2 το Skydweller δεν διαθέτει κοκπιτ απόφαση που πήραν οι κατασκευαστές ώστε να αυξήσουν τον χώρο εξοπλισμού και ωφέλιμου φορτίου που θα αυξάνουν τις πτητικές δυνατότητες του σκάφους. Το αεροσκάφος θα διαθέτει συνολικό άνοιγμα φτερών 80 μέτρων. Τα φτερά θα είναι καλυμμένα με φωτοβολταϊκά πάνελ αλλά στο σκάφος θα υπάρχει και μια δεύτερη πηγή καυσίμων με κυψέλες υδρογόνου. To σκάφος θα κινείται με 185 χλμ./ώρα σε ύψος 15 χιλιάδων μέτρων. 

 «Αρχικά θα δοκιμάσουμε την αυτόνομη πτητική ικανότητα του αεροσκάφους, στην συνέχεια θα δούμε την αυτόνομη διαδικασία απογείωσης και προσγείωσης και αν όλα πάνε καλά θα δοκιμάσουμε την αντοχή του και τον στόχο των 90 ημερών συνεχούς πτήσης» αναφέρει ο Ρόμπερτ Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Skydweller Aero. 

 Το σκάφος προορίζεται κατά κύριο λόγο για να αναλαμβάνει αποστολές παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων αντίπαλων στόχων αλλά θα μπορεί να μεταφέρει και περίπου 800 κιλά φορτίου το οποίο θα προωθεί όπου είναι απαραίτητο όχι μόνο σε στρατιωτικές μονάδες αλλά πιθανώς και σε περιπτώσεις κάποιας φυσικής ή άλλης καταστροφής σε σημεία που είναι δύσκολο να φτάσει βοήθεια με άλλο τρόπο.