Φρεγάτες: Και όμως όλα βρίσκονται στα χέρια των ΗΠΑ – Αν δώσουν Arleigh Burke ή Ticonderoga



Φρεγάτες: Και όμως όλα βρίσκονται στα χέρια των ΗΠΑ, αν αποφασίσουν να δώσουν Arleigh Burke ή Ticonderoga.

Οι Αμερικανοί έχουν διατηρηθεί στο παιχνίδι των νέων ελληνικών φρεγατών, παρά τα όσα ακούγονται εδώ και καιρό για τις δυνατότητες των MMSC ή αλλιώς ΗF 2 όπως ονομάζονται τελευταία τα αμερικανικά πλοία, για να αφήσουν πίσω την ρετσινιά των προβληματικών Multi Mission Surface Combatant.

H αίσθηση που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι πως στην λίστα της Αθήνας προηγούνται Ολλανδοί, Γάλλοι και μετά οι Ιταλοί με τους Αμερικάνους.

Όμως οι ΗΠΑ έχουν ένα γερό χαρτί στα χέρια τους.

Τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που αν θέλουν, μπορούν να δώσουν στην Ελλάδα.

Τα πλοία αυτά δεν είναι άλλα από τα Ticonderoga σε πρώτο πλάνο και τα Arleigh Burke σε δεύτερο.

Με τα Ticonderoga των 122 κελιών η Αθηνα θα επικρατήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού μιλάμε για πλατφόρμες με μεγαλύτερη ισχύ πυρός από όλα τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μαζί (σ.σ. και των προτάσεων για τα τέσσερα πλοία που έχει στα χέρια της η Ελλάδα).

Η παραχώρηση θα αφορά σε 1+1 Tico. Ένα σε πρώτο χρόνο και ένα πιο μετά, αν πάντα πει το ΟΚ η Ουάσιγκτον.

Μέχρι στιγμής η απάντηση των Αμερικανών στον ανταγωνισμό δεν περιλαμβάνει Ticonderoga ως πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Το αν θα συμπεριληφθούν δεν είναι ακόμα σίγουρο, το σίγουρο είναι όμως πως αν οι ΗΠΑ πουν το «ναι», τότε η πρότασή τους θα ανέβει πολύ ψηλά στην ελληνική λίστα.

Δεν τα θέλουν όλοι τα Ticonderoga
Υπάρχουν πάντως και οι φωνές εκείνες που διαφωνούν ακόμα και με την λύση των Ticonderoga, αφού όπως υποστηρίζεται τα συγκεκριμένα πλοία είναι παλιά, με κόστος συντήρησης, μεγάλο αριθμό προσωπικού και ανάγκες αλλαγών για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν σε ελληνικό ναύσταθμο.