"Ασπίδα" στον Έβρο-Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων: Είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από τις αρχές του 2020Παραδίδεται αύριο το σύστημα καμερών ανίχνευσης – Ενισχύεται και με άλλα τεχνικά μέσα η περιοχή-"Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην Τουρκία"

Πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι, δηλώνουν αυτήν την περίοδο οι συνοριοφύλακες του Έβρου, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, την ίδια στιγμή που τα κυβερνητικά χείλη ανακοίνωσαν ρομπότ, κάμερες, drones, ανιχνευτές ψεύδους κα παλμικά σκάνερ ώστε να ενισχυθούν τα σύνορα.

Ήδη οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, επισκέφθηκαν προ λίγων ημερών τα σύνορα και τον φράκτη, για επιτήρηση και εντολές, ενώ αύριο Τετάρτη 25 Αυγούστου, παραδίδεται, επίσημα πια, το σύστημα επιτήρησης καμερών ανίχνευσης, σύμφωνα με το thraki.com.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου κ. Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για τα όσα συμβαίνουν γενικότερα στα «μέτωπα» της Μέσης Ανατολής, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην γείτονα χώρα, για την ενεργοποίηση του μεταναστευτικού και οτι ο αριθμός των συνοριακών φυλάκων, που καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την διαφύλαξη των συνόρων, χρειάζεται περεταίρω ενίσχυση.
 
Μας ανησυχούν οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι
 
Αναλυτικότερα ο κ. Γιαλαμάς, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Εμείς παρακολουθούμε τις ραγδαίες εξελίξεις που υπάρχουν στο Αφγανιστάν, όπως και όλη η ανθρωπότητα και πραγματικά εμένα προσωπικά με λυπεί πάρα πολύ το θέμα που έχει να κάνει με την κακοποίηση των γυναικών από τους Ταλιμπάν και με το θέμα των παιδιών. Είναι πραγματικά μια πολύ λυπηρή εικόνα αυτή που επικρατεί στο Αφγανιστάν που έχει να κάνει με το ανθρώπινο κομμάτι. Στο ανθρώπινο κομμάτι, θα έβαζα βέβαια και το κομμάτι του πρόσφυγα, καθώς εδώ πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός του πρόσφυγα από τον παράτυπο μετανάστη. Από εκεί και πέρα, σίγουρα μας ανησυχεί αυτή η κατάσταση. Την παρακολουθούμε και εμείς για να δούμε πως θα εξελιχθεί. Σίγουρα θα περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να δούμε αν αυτές οι ροές έρθουν και προς την χώρα μας και δεν ξέρουμε και πως θα το «ενεργοποιήσει» και η Τουρκία. Βλέπουμε ότι αυτήν την στιγμή η Τουρκία θέλει να κρατήσει και αυτή τα σύνορά της ώστε να μην περάσουν αυτές οι ροές. Προσωπικά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην γείτονα χώρα, καθώς ο πρόεδρός της – για εμένα – είναι πραγματικά απρόβλεπτος «παίκτης» στην «σκακιέρα» που έχει να κάνει με το μεταναστευτικό και αυτό το έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές και το αποδεικνύει καθημερινά. Μας ανησυχεί, μας προβληματίζει, αλλά είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από την προσφυγική κρίση του 2015, είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από τις αρχές του 2020 και τα γεγονότα που ζήσαμε στον Έβρο και έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα.

Έχουμε γίνει πάρα πολλές φορές «συνήγοροι του διαβόλου» λέγοντας ότι οι προκλήσεις για την φύλαξη των συνόρων είναι πολλές, βλέπουμε τα «μέτωπα» που υπάρχουν στην Μέση Ανατολή, τα οποία είναι πάρα πολλά, με εμπόλεμες καταστάσεις.

Απροσπέλαστες οι Καστανιές και το νότιο κομμάτι του Έβρου, υπάρχει ''ακάλυπτη'' μια οριογραμμή γύρω στα 150-160χλμ - πρόβλημα και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα 

Σε ο,τι αφορά στον φράκτη του Έβρου, ο ίδιος ανέφερε ότι:
Θα ήθελα να τονίσω ότι τόσο στις Καστανιές όσο και στο νότιο κομμάτι που επισκέφθηκαν και οι δύο Υπουργοί πριν λίγες μέρες, εκείνο το σημείο των 27 χιλιομέτρων περίπου (και τα 12 χλμ το χερσαίο κομμάτι στις Καστανιές) είναι απροσπέλαστο και θωρακισμένο. Δεν περνά από εκεί τίποτα. Απλά υπάρχει και μια οριογραμμή του Έβρου γύρω στα 150-160 χλμ, που είναι ακάλυπτα. Η στάθμη του Ποταμού έχει πέσει κάτω από το κανονικό όριο (θα έλεγα) και όπως κάθε Καλοκαίρι, το επιλέγουν οι διακινητές, όπως και από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα όπου υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πιστεύω ότι με κάποιες περεταίρω ενέργειες και με την βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, να μπορούν να φυλαχθούν όλα αυτά τα σημεία που επιλέγουν οι διακινητές. Θα επισημάνω μόνον ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε πάνω από 15 συλλήψεις διακινητών από το Βόρειο κομμάτι του Έβρου μέχρι και στην περιοχή της Β’ Ζώνης, όπως η περιοχές των νομών Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Θεσσαλονίκης. Είχαμε πάρα πολλές διακινήσεις και με πολύ μεγάλο κόπο προσπαθούμε να κρατήσουμε τα σύνορά μας.

Τα βήματα λοιπόν, πρέπει να γίνουν γρηγορότερα γιατί αν και δεν θέλουμε να γινόμαστε «συνήγοροι του διαβόλου», βλέπουμε ότι τα πράγματα εξελίσσονται – δυστυχώς – συνεχώς αρνητικά, με τα «μέτωπα» που υπάρχουν στην Μέση Ανατολή.

Αν και υπήρξε σύμπνοια απόψεων με τον Πρωθυπουργό...δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ''γείτονα'' που ''ενεργοποιεί'' συνεχώς το μεταναστευτικό

Σε ο,τι αφορά στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Τουρκία, ο κ. Γιαλαμάς εξήγησε ότι:
Η Τουρκία συνεχώς «ενεργοποιεί» το μεταναστευτικό. Το δείχνει και το ξαναδείχνει. Η συνομιλία με τον κ. Πρωθυπουργό μας υπήρξε και από ότι είδαμε όλοι μας, υπήρχε μια σύμπνοια απόψεων ώστε να φυλάξουμε και εμείς τα σύνορα, αλλά να φυλάξει και η Τουρκία τα δικά της σύνορα. Εγώ προσωπικά, με όσα χρόνια είμαι στην πρώτη γραμμή φύλαξης των συνόρων και με τα γεγονότα του Μαρτίου αλλά και τα γεγονότα που ζούμε καθημερινά στην πρώτη γραμμή, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην γείτονα χώρα, αν «ενεργοποιήσει» για ακόμη μια φορά – για δικά της συμφέροντα – το μεταναστευτικό και «εργαλειοποιήσει» όλες αυτές τις ανθρώπινες ψυχές που πραγματικά ζουν ένα δράμα.

Επιθεωρήσεις και εντολές από τους Υπουργούς- Φυλάμε με μεγάλο κόπο τα σύνορά μας

Αναφορικά με τις έκτακτες επισκέψεις των Υπουργών κ. Ν. Παναγιωτόπουλου και Μ. Χρυσοχοϊδη στον Έβρο, ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, επισήμανε ότι:
Έγιναν κάποιες επιθεωρήσεις, δόθηκαν κάποιες εντολές από την πολιτική και την φυσική ηγεσία και όπως είπα πριν, εμείς είμαστε σε ετοιμότητα και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Ξαναλέω – αν και έχω γίνει κουραστικός – ότι φυλάμε τα σύνορά μας με πολύ μεγάλο κόπο και αυτό θα κάνουμε (αυτή είναι η δουλειά μας) για ακόμη μια φορά αν δεχθούμε αυτές τις ροές και ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε για ακόμη μια φορά.

Άλλο πρόσφυγας, άλλο παράνομος μετανάστης- Ξέρουμε τι σημαίνει προσφυγιά σε Έβρο και Θράκη 

Επιπλέον ο κ. Γιαλαμάς διευκρίνισε ότι:
Είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίζουμε τον πρόσφυγα από τον παράνομο μετανάστη, γιατί ο πρόσφυγας πρέπει να έχει τα δικαιώματα που έχει κάθε πρόσφυγας. Σαν χώρα, σαν Έβρος, σαν Θράκη ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει πρόσφυγας. Οι παππούδες μας, οι προπαππούδες μας, οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι θα πει προσφυγιά και μας το έχουν δώσει και σε εμάς – στις νεότερες γενιές – και θα ήθελα να τονίσω ότι και στις υπηρεσίες τις τοπικές αλλά και στις υπηρεσίες του νομού μας, πολλές φορές έχουμε δείξει – και συνεχίζουμε να δείχνουμε – την ανθρωπιά μας σε όλους και κυρίως στα μικρά παιδιά και στις γυναίκες που είναι πιο ευάλωτοι.

Για να δουλέψουν τα μηχανήματα, χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό- Χρειαζόμαστε συνοριακούς στην πρώτη γραμμή- παραδίδεται επίσημα αύριο, το σύστημα επιτήρησης καμερών 

Τέλος, στην ερώτηση «κατά πόσο θα διευκολυνθεί το έργο στον Έβρο, καθώς Ρομπότ, κάμερες, drones, ανιχνευτές ψεύδους και παλμικά σκάνερ θα ενισχύσουν τα σύνορα;» ο κ. Γιαλαμάς, απαντά:
Όλα αυτά για να δουλέψουν πρέπει να υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό. Πολύ καλώς ήρθαν οι 400 συνοριακοί φύλακες για την ενίσχυση των δυνάμεών μας, αλλά από ότι βλέπουμε χρειαζόμαστε και άλλο προσωπικό. Ευελπιστούμε να γίνει άμεσα η προκήρυξη των 250 και άλλων για να έρθουν στις υπηρεσίες μας, αλλά μιλάμε για τις υπηρεσίες της πρώτης γραμμής. Δεν τους χρειαζόμαστε ούτε για τα αεροδρόμια, ούτε για τα τελωνεία, αλλά – θέλω να το τονίσω ξανά – για την πρώτη γραμμή. Εκεί που υπάρχει το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, το σύστημα επιτήρησης καμερών ανίχνευσης, είναι έτοιμο και παραδίδεται επίσημα πια στις 25 Αυγούστου και θα αρχίσει να δοκιμάζεται σταδιακά. Ο,τι είναι χρήσιμο για τις υπηρεσίες μας, για την φύλαξη των συνόρων μας και για την διευκόλυνση της δουλειάς μας, είναι καλό για εμάς. Για να είμαστε ειλικρινείς έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα, απλά νομίζω ότι πρέπει να γίνουν γρηγορότερα και να μην έρθουμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που ζήσαμε τα περασμένα χρόνια.