Γνωρίστε τον Τίγρη της Εθνικής Φρουράς



Εδώ και μερικές μέρες έχει γίνει γνώστο απο το κυπριακό υπουργείο άμυνας και απο τον κυπριακό τύπο οτι η Εθνική Φρουρά θέλει να αντικαταστήσει τα Ρώσικα ελικόπτερα Μi-35 με τα επιθετικά ελικόπτερα TIGER ή με τα APACHE.

Το ελικόπτερο τίγρης της Airbus γνωστο πλεον ως Euro copter Tiger τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουρία το 2003 και το 2008 σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Το ελικόπτερο tiger έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά σε πολεμικό πεδίο στο Αφγανιστάν το 2009 με το γαλλικό εθνόσημο.Ακόμη βρέθηκε στο Μάλι αλλά και στην Λιβυή.

Η τίγρης είναι φτιαγμένη για διάφορα πεδία μαχης από απλή επιτήρηση , σε αντι-αρματικό αγώνα χημικό και πυρηνικό πόλεμο ικανό να πετάει και στις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Το Tiger παρουσιάστηκε , σχεδιάστηκε στην ευρώπη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επενδυθούν πάνω του πολλά χρήματα για να γίνει stealth αλλά και για την βελτιώση του κινητήρα.

Είναι διαμορφώμενο για να δέχεται μέγαλου εύρους ηλεκτρονικά συστήματα αλλά και πολλά οπλικά συστήματα από ένα Nexter των 30mm με μια σειρά πολυβόλων όπλων 68και 70 mm για αντι-αρματικό αγώνα όπως τους πυραύλους MISTRAL.

Επίσης όπως προαναφέραμε η τίγρης είναι ικανή να επιχειρεί σε διάφορα πεδία μάχης ακόμη και στην θάλασσα καθώς μπορεί να προσγειωθεί με επιτυχία σε πολεμικά πλοία αλλά και σε φρεγάτες οπού θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή η Κύπρος να συνδιάσει την αγορά τους με τις κορβέτες ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ.

Το ελικόπτερο μπορεί να δεχθεί πολλά ραντάρ συστήματα διαχείρησης μάχης GPS ραντάρ Dopler και άλλα.

Δέχεται πλήρωμα 2 ατόμων μπορεί να κάνει αρνητικούς ελιγμούς αλλά και οριζόντιους κύκλους 360 μοιρών κατέχει αρκετά επίπεδα ευελιξίας.

Το κόστος ολόκληρου του ελικοπτέρου το TIGER ARH της Αυστραλίας η τιμή της μονάδας ειναι στα 68 εκατομμυρια δολάρια ενω η τελευταία έκδοση TIGER HAD μονο 44-48 εκατομμύρια δολάρια.

Συνεχίζοντας το πιο σημαντικό οπλικό σύστημα που έχει πανω του το TIGER κατά την άποψη μου ειναι ο οπίσθιος προβολέας αισθητήρας OSIRIS που περιλαμβάνει θερμικές κάμερες, ανιχνευτή ιχνηλάτη λέιζερ και πολλαπλά γυροσκόπια για την σταθεροποιήση.

Παράλληλα ο OSIRIS λειτουργεί ως ο πιο σημαντικός αισθητήρας για την απόκτηση στόχων παρατήρηση και να δώσει δεδομένα στον υπολογιστή όπλων για να μεγιστοποιηθεί η ικανότητα των βλημάτων κατά τον αντι αρματικό αγώνα.

Τέλος το αρνητικό του είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα που έχουν ακόμη ,οι Γερμανοί το 2014 παραδέχτηκαν οτί είναι ελλατωματικά διότι δεν είχαν ανταλλακτικά για να τα συντηρήσουν.