Ο τουρκικός στρατός δεν πρόκειται να φύγει «με το καλό» από τη Λιβύη



Ο «λιβυκός στρατός» δεν θα αποσυρθεί από τη στρατιωτική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παρά τα αιτήματα της μικτής στρατιωτικής επιτροπής 5+5, δήλωσε ένας φιλότουρκος Λίβυος διοικητής της Τρίπολης, αναφερόμενος σε «λιβυκό στρατό» στις δυνάμεις της δυτικής Λιβύης.
 
Ο διοικητής της κοινής αίθουσας επιχειρήσεων των δυτικών στρατιωτικών ζωνών, υποστράτηγος Οσάμα Τζουαΐλι, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «οι συμφωνίες με την Τουρκία ζητήθηκαν από τη νόμιμη GNA (την προηγούμενη ισλαμιστική κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας) για να βοηθήσει στην απόκρουση της επίθεσης (του Λιβυκού Εθνικού Στρατού) στην Τρίπολη, ενώ η Ρωσία και άλλες χώρες που έχουν στρατεύματα στο έδαφος της Λιβύης δεν έχουν νόμιμες συμφωνίες με την κυβέρνηση», υποστήριξε.

Αποκρύπτει βεβαίως ότι η προηγούμενη ισλαμιστική κυβέρνηση GNA του φιλότουρκου, τουρκολιβυκής καταγωγής, ισλαμιστή Φαγιέζ αλ Σαράτζ δεν είχε καμία εξουσιοδότηση να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες και επίσης δεν είχε λάβει ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αντλούσε «νομιμότητα» μόνο από τον ΟΗΕ.

Η λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, το μόνο νόμιμο και εκλεγμένο σώμα στη Λιβύη, είχε καταγγείλει τις συμφωνίες που σύναψε ο Σαράτζ με τους Τούρκους ως έκνομες, απαράδεκτες και αποικιοκρατικές.

Η μικτή στρατιωτική επιτροπή 5+5, επίσημα ονομαζόμενη ως Μεικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5, η οποία πρόσφατα απαίτησε να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη, αποτελείται από πέντε ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματικούς της λιβυκής κυβέρνησης και πέντε που επιλέγονται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

Η Τουρκία έχει στρατεύματα στην Τρίπολη, τα οποία υποστηρίζει ότι στάλθηκαν στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας με την κυβέρνηση του Σαράτζ, υπονοώντας ότι δεν επηρεάζονται από το αίτημα αποχώρησης ξένων στρατευμάτων.

Τον περασμένο Μάιο, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Γιασάρ Γκιουλέρ, επισκέφθηκαν την Τρίπολη και τους υποδέχτηκε το γενικό επιτελείο της μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και συγκεκριμένα οι Μοχάμεντ Αλ-Χαντάντ, ο Αμπντουλμπασίτ Μαρουάν και ο Οσάμα Τζουαΐλι.

Στις 23 Οκτωβρίου πέρυσι, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι είχε υπογραφεί μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων αντιπάλων της Λιβύης κατά τη συνεδρίαση της Μεικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 στη Γενεύη της Ελβετίας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι αντίπαλες πολιτικές ομάδες της Λιβύης συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του ΟΗΕ στη Γενεύη, να σχηματίσουν μια προσωρινή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021.