Αλβανία: Επιβεβαιώνεται η μετεγκατάσταση Αφγανών προσφύγων



Μετά τις πληροφορίες ​​ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συνομιλίες με πολλές χώρες για την προσωρινή στέγαση Αφγανών που έχουν συνεργαστεί με τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, τα νέα για συγκεκριμένα σχέδια μετεγκατάστασής τους στην Αλβανία,  επιβεβαιώθηκαν από την αλβανική Report Tv  και από το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα στην Report Tv ότι αρκετές χώρες έχουν κάνει μεμονωμένα σχέδια και ότι η συμμαχία συνεργάζεται στενά μαζί τους για το σκοπό αυτό. Ανέφερε, μάλιστα,  ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επαφή με τις συμμαχικές κυβερνήσεις για αυτό το θέμα καθώς όσοι βοήθησαν την αποστολή της συμμαχίας έχουν επίσης θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.
 
«Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αναπτύξει μεμονωμένα σχέδια για τη μετεγκατάσταση Αφγανών που έχουν υποστηρίξει την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Αυτά τα σχέδια εκτιμούν τη γενναιότητα και την εξυπηρέτηση των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων πολλών μεταφραστών, που υποστήριξαν την αποστολή μας, θέτοντας συχνά τη ζωή τους σε μεγάλο κίνδυνο.

Το ΝΑΤΟ ως διεθνής Οργανισμός δεν χορηγεί αιτήσεις ασύλου ή θεώρησης, καθώς πρόκειται για αποφάσεις που πρέπει να λάβουν τα κράτη ξεχωριστά, σύμφωνα με τους νόμους και τις διαδικασίες τους. Το ΝΑΤΟ παίζει υποστηρικτικό ρόλο, συνεργάζεται στενά με τους Συμμάχους για τον εντοπισμό πιθανών επιλογών» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας, προσθέτοντας  ότι βρίσκεται σε επαφή με τις συμμαχικές κυβερνήσεις για αυτό το θέμα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες με πολλά κράτη σχετικά με τη δυνατότητα στέγασης Αφγανών πολιτών και τις δυνατότητες υποδοχής τους. 

Η Αλβανία είναι διαθέσιμη

Η Αλβανία έδωσε τη διαθεσιμότητά της ως χώρα -μέλος του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια προσωρινή παρουσία αυτών των προσφύγων στη χώρα μας, όπως σημειώνεται.

 Εξάλλου και ο Καναδάς επιβεβαίωσε την αποδοχή της στέγασης 20.000 Αφγανών πολιτών, υπαλλήλων της στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ κατά την αποστολή τους στο Αφγανιστάν.

Shqiptarja