Τορπίλες του ΠΝ - Αναφορές ότι βρέθηκε κοινή λύση



Η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού επηρεάζει και τις καινούριες τορπίλες που πρόκειται να αγοράσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Τον περασμένο Οκτώβριο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλειας (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισε την προμήθεια νέων τορπιλών για τα υποβρύχια του ΠΝ. Την απόφαση της κυβέρνσης για την προμήθεια σύγχρονων τορπιλών είχε γνωστοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υποβρύχιο «Κατσώνης», ανήμερα της εθνικής επετείου  της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως αποφασίστηκε η προμήθεια συνολικά 32 τορπίλων βαρέως τύπου, αξίας 115 εκ.ευρώ, θα γινόταν με απευθείας ανάθεση στην γερμανική εταιρία Atlas Electronic η οποία έχει προμηθεύσει τα προηγούμενα χρόνια τορπίλες και συσωρευτές το Πολεμικό Ναυτικό. Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τη γερμανική εταιρία και σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες η υπογραφή της σύμβασης θα γινόταν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό να αρχίζει το καλοκαίρι να παραλαμβάνει τις νέες τορπίλες DM2A4.

Όμως, η άνοδος στη τιμή του άργυρου που χρησιμοποιείται στους συσωρευτές (μπαταρίες) των τορπίλων, οδήγησε τους εκπροσώπους της γερμανικής εταιρίας να ζητήσουν επικαιροποίηση των τιμών από τη στιγμή που εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης. 

Υπό το συντονισμό της ΓΔΑΕΕ, με μια ομάδα έμπειρων στελεχών από το ΠΝ ανέλαβαν τη διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να κατανοήσουν και τελικά να αποδεχτούν τις ελληνικές θέσεις, και να προσφέρουν εν τέλει, αντί για εκσυγχρονισμό των 18 τορπιλών SUT Mod0, την παράδοση αριθμού επιπλέον ολοκαίνουργιων τορπιλών Sea Hake Mod4.

Το ΠΝ θα παραλάβει επίσης νέες μπαταρίες για τις τορπίλες SST-4/SUT Mod0 για τα 209/1100 και 209/1200 που παραμένουν σε υπηρεσία. 

H SeaHake Mod 4 είναι μήκους 6,22 m, βάρους 1.530 kg στη βασική έκδοση και διαμέτρου 533 mm ενώ αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 50 κόμβους με τη μέγιστη εμβέλεια να υπερβαίνει τα 50 km.