Το σχέδιο της Άγκυρας: Ανησυχία για προβοκάτσια και στημένο επεισόδιο



Οι προκλητικές δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ είναι ενδεικτικές των προθέσεων της Τουρκίας για όσα περιμένει η Αθήνα το επόμενο διάστημα σε Έβρο και Αιγαίο σχετικά με το μεταναστευτικό. Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος λειτουργεί ως "εξαπτέρυγο" του Τούρκου προέδρου απειλεί Ευρώπη και Ελλάδα τονίζοντας ότι η χώρα του "δεν πρόκειται να εμποδίσει το πέρασμα των μεταναστών". 

του Κώστα Σαρικά

Η θωράκιση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων από την Ελλάδα φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει τους γείτονες που αντιλαμβάνονται ότι καθίσταται όλο και πιο δύσκολη μια ενδεχόμενη νέα υβριδική επίθεση όπως επιχείρησαν ανεπιτυχώς τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο. Με τον Ομέρ Τσελίκ να κάνει λόγο για "συρματοπλέγματα που οδήγησαν στο θάνατο πρόσφυγες και μετανάστες" αλλά και για βαρβαρότητα των Ελληνικών αρχών και του Λιμενικού Σώματος που δήθεν "τρυπούν τις βάρκες των μεταναστών".
  
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πριν καν εμφανιστούν μεταναστευτικές ροές από το σπαρασσόμενο Αφγανιστάν η Τουρκία επιχειρεί ήδη να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα έντασης και να μεταφέρει πίεση στην Ελλάδα. Και μάλιστα την ίδια ώρα που ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ-προφανώς όχι τυχαία- επανέρχεται στις προκλητικές αξιώσεις περί αποστρατικοποίησης των Ελληνικών νησιών ‘’στοχοποιώντας’’ ταυτόχρονα για μια ακόμη φορά το ακριτικό Καστελόριζο. Και όσο ενοχλεί η θωράκιση του Έβρου και των θαλάσσιων συνόρων άλλο τόσο φαίνεται να ενοχλεί τους γείτονες η εξοπλιστική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με τον Χουλουσί Ακάρ να αναφέρει υπεροπτικά ότι "με 3 έως 5 μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη να μην περιμένετε υπεροχή έναντι των Τουρκικών δυνάμεων".

Το "χαστούκι" του Έβρου την περασμένη Άνοιξη την ώρα που οι γείτονες πόνταραν στον αιφνιδιασμό ακόμη πονάει,όμως περισσότερο εκνευρίζει όπως φαίνεται την Άγκυρα ότι πλέον η Αθήνα προετοιμάζεται και διαμηνύει ότι θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια. Οι εντολές από την πολιτική ηγεσία τόσο προς τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και προς την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό Σώμα είναι ξεκάθαρες και ήδη αυξάνεται το επίπεδο ετοιμότητας.

Όμως αυτό που προβληματίζει τις Ελληνικές αρχές είναι τυχόν προσπάθεια προβοκάτσιας είτε στημένου επεισοδίου από τους γείτονες με την "εργαλειοποίηση" και  χρησιμοποίηση μεταναστών είτε στον Έβρο είτε στα θαλάσσια σύνορα και στα νησιά. Επεισοδίου το οποίο θα φέρει την Αθήνα σε δύσκολη θέση και θα δικαιώσει δήθεν τους ισχυρισμούς των γειτόνων ή θα ενισχύσει προκλητικές και παράλογες αξιώσεις. Μετανάστες για παράδειγμα πάνω σε βραχονησίδα του Αιγαίου  είτε σε "νησίδα" του Έβρου. 

Οι Έλληνες επιτελείς όμως από την περασμένη Άνοιξη έως και σήμερα έχουν εκπονήσει σχέδια αντίδρασης σε κάθε ενδεχόμενο σενάριο και πρόκληση και  μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί και σχετικές ασκήσεις. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι κάθε ενέργεια  σε αυτό το πλαίσιο να αντιμετωπιστεί άμεσα και εν τη γενέση της πριν εξελιχθεί. Κάθε ύποπτο σκάφος στο Αιγαίο παρακολουθείται ειδικά όσα δείχνουν να έχουν πορεία ή να κινούνται κοντά σε μικρά νησιά ή βραχονησίδες. 

Οι αυξημένες πλεύσεις στη θάλασσα και οι συνεχείς επιτήρηση από αέρος με τη βοήθεια drones, ελικοπτέρων αλλά και των UAV HERON αποτελούν απόφαση προς την κατεύθυνση της θωράκισης των θαλάσσιων συνόρων και της αποτροπής οποιασδήποτε πρόκλησης. Ανάλογα αυξημένη είναι η επιτήρηση και στον Έβρο με τις κάμερες στα νέα παρατηρητήρια και τα εναέρια μέσα να ‘’σαρώνουν’’ 24 ώρες το 24ωρο την περιοχή Ανατολικά του ποταμού σε βάθος αρκετών μιλίων.