ΣΣΑΕ: Πως συνέδραμε στα πρόσφατα γεγονόταΟ Σύλλογος μας, ΣΣΑΕ (Σύλλογος Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων) ο οποίος είναι εντεταγμένος στο Μητρώο της Γ.Γ.Π.Π.  συμμετείχε και φέτος στον δύσκολο αγώνα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Ο ΣΣΑΕ πέρα από τον βασικό του σκοπό  που αφορά την συντήρηση και ανάπτυξη γνώσεων που απέκτησαν τα μέλη κατά την Στρατιωτική τους θητεία, συμμετέχει και σε εκπαιδεύσεις  με αντικείμενα πολιτικής προστασίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εδώ και 7 τουλάχιστον έτη είμαστε σε θέση να συμμετέχουμε ενεργά και οργανωμένα σε περιστατικά εκτάκτων αναγκών όπως η αντιμετώπιση πυρκαγιών.

 Στην τρέχουσα περίοδο 2021 αναπτύξαμε συνολικά 3 ομάδες εκτάκτων αναγκών (40 άτομα) οι οποίες συντονίζονται από επιχειρησιακό κέντρο με ηλεκτρονικά και οπτικό-ακουστικά μέσα. Οι ομάδες κατόπιν συνεννόησης με το Αρχηγείο Πυροσβεστικής επεμβαίνουν προς ενίσχυση των πυροσβεστικών και άλλων δυνάμεων αλλά και πολιτών που έχουν άμεση ανάγκη. 
Από τον Μάιο έως αρχές Αυγούστου 2021, οι ομάδες εκτάκτων αναγκών του ΣΣΑΕ έχουν επιχειρήσει στις κάτωθι πυρκαγιές:
1. Σχίνου Κορινθίας-Μεγάρων-Αλεποχωρίου (20-22/ 5 2021)
2. Σταμάτας-Ροδόπολης (27/7 2021)
3. Ζήριας –Αχαίας (31/07- 01/8 2021)
4. Βαρυμπόμπης –Αδάμων (04-06 /8 2021)
5. Θρακομακεδόνων (05-06 /8 2021) 
6. Καπανδριτίου (06/8 2021)
7. Φράγμα Μαραθώνα (06/8 2021)
8. Πευκί – Ελληνικά - Αγριοβότανο Ευβοίας (08-09/8 2021)

Σε όλες τις παραπάνω επιχειρήσεις αντιμετωπίσαμε πολύ διαφορετικές συνθήκες από μέτωπο σε μέτωπο. Από την ασφυκτική εντός του δάσους δόμηση οικισμών, πέριξ των Αθηνών, όπου ο κίνδυνος εγκλωβισμού πολιτών ήταν μεγάλος, έως τις ανοιχτές περιοχές της επαρχίας όπου υπήρχαν σε αγροικίες διάσπαρτα εύφλεκτα υλικά, ζώα εγκλωβισμένα και άνθρωποι που χρειάζονταν καθοδήγηση μέσα από πυκνό καπνό και επεκτεινόμενους πύρινους θύλακες.  Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων μας προβήκαμε σε τουλάχιστον 7 απεγκλωβισμούς πολιτών μεταξύ των οποίων και ενός ατόμου ΑΜΕΑ από την απειλούμενη οικία του στη Βαρυμπόμπη. 

Με το παρόν δελτίο θέλουμε να επισημάνουμε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των πυροσβεστών οι οποίοι δίνουν έναν άνισο αγώνα, από εθελοντές οι οποίοι  θα πρέπει να είναι πειθαρχημένοι και εξοπλισμένοι με τα βασικά υλικά όπως κατάλληλα ρούχα, γάντια, άρβυλα και μάσκες ώστε να μη γίνουν μέρος του προβλήματος, αλλά να βοηθούν πιο οργανωμένα στην λύση του. 

Ο σύλλογός μας,  πέρα από το κομμάτι του στρατιωτικού αθλητισμού και της βελτίωσης των γνώσεων, θα συνεχίσει να είναι δίπλα στον πολίτη και στην Πατρίδα, στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας. Στις δράσεις μας έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν  υπεύθυνοι πολίτες με διάθεση για προσφορά, άρτια φυσική κατάσταση αλλά και ομαδικό πνεύμα. Σε αυτούς θα δοθούν και ευκαιρίες συμμετοχής στις ανάλογες εκπαιδεύσεις και πιστοποιήσεις από τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την δημοσίευση του δελτίου μας και με την ευκαιρία να συγχαρούμε δημόσια όλους αυτούς που προσφέρουν ανιδιοτελώς και με ίδια έξοδα, οποιαδήποτε βοήθεια στις δύσκολες μέρες που περνά η Πατρίδα μας.
Το
Διοικητικό Συμβούλιο