Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέες αγορές ρωσικών όπλων από την Τουρκία θα προκαλέσουν νέες αμερικανικές κυρώσειςΗ αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην αγορά νέου συστήματος S-400 από τη Ρωσία και υπογράμμισε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε ειδικά για τις χώρες που αγοράζουν ρωσικά όπλα και στοχεύει τη ρωσική πολεμική βιομηχανία.
 
Με βάση της πληροφορίες ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται την αγορά δεύτερου συστήματος S-400, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο OPEN και στην ιστοσελίδα Hellas Journal, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζουν το ζήτημα με περισσή σοβαρότητα και είναι πρόθυμες να προκαλέσουν συνέπειες για την Άγκυρα.

Τόνισε συγκεκριμένα ότι:

«Η αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 και η επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), ως απάντηση στην απόκτηση από την Τουρκίας των (ρωσικών) S-400, σηματοδότησε τη σοβαρότητα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζουν αυτό το ζήτημα και την προθυμία μας να επιβάλλουμε συνέπειες».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι:

«Συνεχίζουμε να τονίζουμε στα υψηλότερα επίπεδα (της τουρκικής κυβέρνησης) ότι η απόκτηση των (ρωσικών) S-400 παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις μας και (στις σχέσεις) με το ΝΑΤΟ, και ότι τυχόν νέες μεγάλες αγορές ρωσικών όπλων θα κινδύνευαν να προκαλέσουν κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA χωριστά και επιπρόσθετα από αυτές που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020».

«Συνεχίζουμε –δήλωσε ο εκπρόσωπος στο κανάλι OPEN και στην Hellas Journal– να ενθαρρύνουμε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της Συμμαχίας και να προχωρήσουν πέρα ​​από τη χρήση αυτών των παλαιών συστημάτων» (εννοεί των ρωσικών).

Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Βαρσοβίας του 2016, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μειώνουν τώρα την εξάρτησή τους από τον ρωσικό εξοπλισμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN και της Hellas Journal, στο θέμα των S-400, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δέχεται την ισχυρή υποστήριξη του Κογκρέσου, και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές που ασχολούνται με το θέμα, είναι πεπεισμένοι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα προχωρήσει με νέες κυρώσεις, πιο σοβαρές και ισχυρές από αυτές που επέβαλε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.