Εντός του Αυγούστου η δεύτερη δοκιμή του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ocean 2020» με συμμετοχή και της ΕλλάδαςΗ ιταλική Leonardo,η οποία ηγείται του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ocean 2020», στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει νέο κύκλο δοκιμών εντός του Αυγούστου. Οι δοκιμές θα γίνουν στη Βαλτική και σε συνεργασία με τη σουηδική Saab. Αντικείμενο των δοκιμών θα είναι το πώς οι ναυτικές δυνάμεις μπορούν να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν ταχέως κινούμενους στόχους επιφανείας και υποβρύχιες απειλές (εχθρική προσπάθεια διείσδυσης ομάδας υποβρυχίων καταστροφών). 

Πρόκειται για τη δεύτερη σειρά δοκιμών του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν 43 εταιρίες από 15 χώρες. Στις δοκιμές θα χρησιμοποιηθούν 13 μη-επανδρωμένα συστήματα, τέσσερα πλοία, ένας δορυφόρος και δύο κέντρα διοίκησης και ελέγχου στην ξηρά. Η πρώτη δοκιμή έγινε το 2019, ενώ τον Μάρτιο του 2021 πραγματοποιήθηκε κύκλος δοκιμών προσομοίωσης.

Το πρόγραμμα «Ocean 2020» είναι το μεγαλύτερο κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτεί η PADR (Preparatory Action on Defence Research) και διαχειρίζεται η EDA (European Defence Agency), για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κύριος στόχος του είναι να καταδείξει τις βελτιώσεις που ενέχει η χρήση μη-επανδρωμένων συστημάτων (εναέριων, θαλάσσιων και υποθαλάσσιων) στην επίγνωση της τακτικής κατάστασης στη θάλασσα και στο βυθό.

 Επίσης, αποσκοπεί στην διασύνδεση των μη-επανδρωμένων συστημάτων με συστήματα διοίκησης και ελέγχου στην ξηρά και επί πολεμικών πλοίων για την άμεση ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Από πλευράς Ελλάδα στο πρόγραμμα συμμετέχουν η IDE, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και η Altus.