Φρεγάτες κλάσης «Constellation»: Αύξηση των κελιών Mk.41 VLS από τα 32 στα 48; Τα υπέρ και τα κατά



Στις 10 Αυγούστου η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου (CRS : Congressional Research Service) δημοσίευσε την έκθεση «Navy Constellation (FFG-62) Class Frigate Program: Background and Issues for Congress» με αντικείμενο την πρόοδο του προγράμματος ναυπήγησης των 20 φρεγατών κλάσης «Constellation» του Αμερικανικού Ναυτικού . 

Η έκθεση καταγράφει την προϊστορία και την τρέχουσα πρόοδο του προγράμματος. Ωστόσο, στην ενότητα των θεμάτων προς αξιολόγηση από το Κογκρέσο υπάρχει η ενότητα «Required Capabilities and Growth Margin» («Απαιτούμενες Ικανότητες και Περιθώριο Ανάπτυξης»), σελίδες 17-19, όπου η έκθεση διερωτάται «αν το Ναυτικό έχει ορίσει καταλλήλως τις απαιτούμενες ικανότητες και το περιθώριο ανάπτυξης των FFG-62». Το ερώτημα, σύμφωνα με την έκθεση, έχει δύο παραμέτρους: Η πρώτη παράμετρος αφορά στο ερώτημα αν το Ναυτικό έχει στη διάθεση του ολοκληρωμένη ανάλυση για το κενό ικανοτήτων που θα κληθούν να καλύψουν οι φρεγάτες FFG-62.

Η δεύτερη παράμετρος θέτει το θέμα του αριθμού των συστημάτων κάθετης εκτόξευσης Mk.41 VLS (Vertical Launch System) που πρέπει να έχουν τα πλοία κι αν αυτό είναι εφικτό. Σύμφωνα με τον ισχύοντα σχεδιασμό, τα πλοία θα έχουν 32 κελιά, ωστόσο η έκθεση καταθέτει τα επιχειρήματα υπέρ και κατά όσων τάσσονται υπέρ της αύξησης των κελιών, από τα 32 στα 48 κελιά. Ένα επιχείρημα υπέρ των περισσότερων κελιών είναι ότι οι φρεγάτες FFG-62 έχουν τo 75% του εκτοπίσματος και το μισό κόστος ενός «Arleigh Burke», αλλά θα έχουν το 1/3 των κελιών τους (τα «Arleigh Burke» ενσωματώνουν 96 κελιά). Ένα άλλο επιχείρημα είναι το μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα της Κίνας και η ανάγκη για πλοία με μεγάλο φόρτο μάχης, χωρίς όμως σημαντική αύξηση του κόστους ανά μονάδα. Ένα τρίτο επιχείρημα είναι ότι η επικείμενη απόσυρση των 22 «Ticonderoga», τα οποία ενσωματώνουν 122 κελιά, θα δημιουργήσει ένα κενό 2.684 κελιών. Οι 20 «Constellation» θα προσθέσουν 640 κελιά, δηλαδή θα καλύψουν το κενό των «Ticonderoga» κατά 23,85%. Η αύξηση των κελιών στα 48 θα αποδώσει 960 κελιά, δηλαδή θα καλύψει το κενό των «Ticonderoga» κατά 35,77%.

Στον αντίποδα, το επιχείρημα υπέρ της διατήρησης των 32 κελιών είναι ότι το Ναυτικό έχει αξιολογήσει τις πιθανές απειλές και έκρινε ότι ο αριθμός των 32 κελιών είναι επαρκής. Επίσης, υπάρχει το επιχείρημα ότι τα πλοία θα έχουν και σύστημα εγγύς προστασίας RAM (Rolling Airframe Missile), ενώ υπάρχει και η παράμετρος της μελλοντικής χρήσης μεγάλων μη-επανδρωμένων σκαφών επιφανείας με μεγάλο φόρτο μάχης βλημάτων.

 Όπως αναφέρει η έκθεση, το ζήτημα της αύξησης των κελιών των «Constellation», από τα 32 στα 48, απασχόλησε το Ναυτικό στο παρελθόν και στις 14 Μαΐου του 2019 το Ναυτικό δημοσίευσε ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την πιθανότητα της αύξησης των κελιών: «Η αύξηση από τα 32 στα 48 κελιά απαιτεί την αύξηση του μήκους των πλοίων, μικρή αύξηση του πλάτους και του εκτοπίσματος πλήρους φόρτου κατά 200 τόνους. 

Αυτά απαιτούν επανασχεδίαση του πλοίου, εκ νέου αξιολόγηση της σταθερότητας του, ανάλυση πλευσιμότητας και προσαρμογή της εργονομίας του πλοίου για τη φιλοξενία των επιπλέον 16 κελιών … το κόστος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μεταξύ $ 16-24 εκατομμυρίων ανά πλοίο», αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του Αμερικανικού Ναυτικού.