Οι Τούρκοι «ανώνυμα» αρνούνται την αγορά νέας παρτίδας S-400Σε διάψευση των πρόσφατων δηλώσεων του Αλεξάντερ Μιχέβ, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας εξαγωγών όπλων Rosoboronexport, ότι Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται κοντά σε υπογραφή συμφωνίας για νέα παρτίδα του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400 στο εγγύς μέλλον, προχώρησε Τούρκος αξιωματούχος.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah o ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο Middle East Eye (MEE) δήλωσε πως η Άγκυρα δεν βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφών της συμφωνίας με τη Ρωσία.

Δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στο καθεστώς των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Μιχέβ είπε ότι:

«Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

»Θα ξεκινήσουμε να συντάσσουμε τη σύμβαση με τους εταίρους μας στο εγγύς μέλλον».

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο οι δηλώσεις από ρωσικής πλευράς εντάσσονται στο πλαίσιο στρατηγικής της Μόσχας να δημιουργήσουν πρόβλημα στην Άγκυρα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

«Οι Ρώσοι προσπαθούν να δηλητηριάσουν τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες» φέρεται να δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αγορά S-400 από την Τουρκία δημιούργησε έντονη τριβή με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους της στο NATO.

Η Ουάσιγκτον, συγκεκριμένα, επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα και έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει και νέες, εάν η τελευταία αγοράσει νέες παρτίδες του ρωσικού συστήματος αεράμυνας από τη Μόσχα, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν δεν είχαν καταφέρει να βρουν λύση κατά τη συνάντησή τους στα μέσα Ιουνίου σχετικά με την αγορά των ρωσικών S-400.

Είχε υπάρξει ωστόσο δέσμευση να συνεχιστεί ο διάλογος για τους S-400 και ότι οι ομάδες των δύο χωρών θα παρακολουθούν στενά το θέμα.

Ο Τ. Ερντογάν είχε τότε πει στον Τζο Μπάιντεν ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει στάση στο θέμα του ρωσικού οπλικού συστήματος S-400.

«Είπα στον Μπάιντεν ότι δεν πρέπει να περιμένουν από τη Τουρκία να κάνει κάτι διαφορετικό ως προς τα θέματα των F-35 και των S-400, διότι κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε για τα F-35 και δώσαμε τα απαιτούμενα χρήματα», είχε δηλώσει.