Η Saab θα αναβαθμίσει τις γερμανικές φρεγάτες F-123



Σύμφωνα με ανακοίνωση της σουηδικής Saab η εταιρία υπέγραψε σύμβαση με τη Γερμανία για την αναβάθμιση των γερμανικών φρεγατών τύπου F-123 κλάσης «Brandenburg» με νέο ραντάρ, συστήματα διεύθυνσης πυρός και νέο σύστημα διαχείρισης μάχης. Το συνολικό κόστος της αναβάθμισης και για τα τέσσερα πλοία είναι € 450,8 εκατομμύρια, ενώ οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2021 και θα ολοκληρωθούν το 2030. Κύριος ανάδοχος του προγράμματος είναι η Saab, ενώ οι εργασίες θα γίνουν στα γερμανικά ναυπηγεία Abeking & Rasmussen. Η γερμανική εταιρία ESG είναι υπεύθυνη για την υποστήριξη των συστημάτων.

Οι F-123 θα εξοπλιστούν με τα ραντάρ Sea Giraffe 4A και Sea Giraffe 1X, το σύστημα διεύθυνσης πυρός Ceros-200 και το σύστημα διαχείρισης μάχης 9LV CMS (Combat Management System). To Sea Giraffe 4A είναι ραντάρ τεχνολογίας AESA, παρουσιάστηκε το 2017 και μπορεί να ανιχνεύσει πάνω από 1.000 εναέριους στόχους και 500 ναυτικούς. Το μέγιστο βεληνεκές του είναι 350 χιλιόμετρα, η μέγιστη απόκλιση απόστασης, στο μέγιστο βεληνεκές, είναι μικρότερη των 15 μέτρων, ενώ η μέγιστη απόκλιση σε ταχύτητα, επίσης στο μέγιστο βεληνεκές, είναι μικρότερη των 15 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Το σύστημα ελέγχου πυρός Ceros-200 έχει ήδη καταγράψει σημαντική εμπορική επιτυχία με 200 περίπου συστήματα σε υπηρεσία ανά τον κόσμο. Έχει ταχύτατο χρόνο απόκρισης και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ανίχνευση στόχων. Επιπλέον έχει χαμηλό κόστος κύκλου ζωής, αποτέλεσμα της μεγάλης αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας του. Είναι σύστημα ελέγχου πυρός παντός καιρού, ημέρας και νύχτας, το οποίο λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων Ku. Ενσωματώνει ηλεκτροπτικούς αισθητήρες, κάμερα ημέρα, υπέρυθρη κάμερα και αποστασιόμετρο λέιζερ, ενώ χρησιμοποιεί αλγορίθμους τύπου Chase.

To Ceros-200 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων, ενώ μπορεί να εμπλέξει τουλάχιστον τέσσερις στόχους ταυτόχρονα. Ενσωματώνει υψηλό βαθμό αυτοματισμού και απαιτεί τη δέσμευση μόνο ενός χειριστή. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα προειδοποίησης και ανίχνευσης επερχόμενου βλήματος, ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις ηλεκτρονικές παρεμβολές. Υποστηρίζει όλα τα πυροβόλα του πλοίου καθώς και αντιαεροπορικά βλήματα ενεργητικής ή ημι-ενεργητικής καθοδήγησης. Είναι ανοιχτής αρχιτεκτονικής που σημαίνει ότι μπορεί να αναβαθμιστεί εύκολα και με χαμηλό κόστος.

Μπορεί να ανιχνεύσει πάνω από 500 στόχους ενώ στο μέγιστο βεληνεκές η μέγιστη απόκλιση απόστασης είναι μικρότερη των 20 μέτρων και η μέγιστη απόκλιση ταχύτητας είναι μικρότερη των 15 μέτρων το δευτερόλεπτο. Το σύστημα διαχείρισης μάχης 9LV είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα C4I (Command, Control, Communications, Computers and Intelligence), το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε ναυτική πλατφόρμα, μικρού ή μεγάλου εκτοπίσματος (από περιπολικά σκάφη έως αεροπλανοφόρα και υποβρύχια). Το 9LV ελέγχει όλους τους αισθητήρες και τα όπλα του πλοίου, ενώ αξιολογεί τις πληροφορίες και τα δεδομένα συνεχώς, κάτι που επιτρέπει την άμεση ανταπόκριση σε ραγδαία μεταλλασσόμενες καταστάσεις.