Τα ρωσικά Su-25 πραγματοποίησαν επίδειξη δύναμης στα σύνορα του Αφγανιστάν



Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για αυξανόμενη αστάθεια στο Αφγανιστάν, μετά από μια ταχεία μετατόπιση της ισορροπίας δυνάμεων στη χώρα καθώς οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αποσύρονται και ο αφγανικός στρατός αντιμετωπίζει κατάρρευση, Η Ρωσία είχε αναπτύξει επιθετικά αεροσκάφη Su-25 Frogfoot στο Τατζικιστάν για να πραγματοποιήσει ασκήσεις κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. 

"Τα αεροσκάφη Su-25 μεταφέρθηκαν από το αεροδρόμιο της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο Κιργιζιστάν στο αεροδρόμιο Gissar στο Τατζικιστάν για να συμμετάσχουν σε τριμερή άσκηση που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 10 Αυγούστου στην περιοχή Khatlon στο προπονητικό κέντρο Harb-Maidon," «Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με προσωπικό από τη Ρωσία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν να συμμετέχουν εκεί σε τριμερείς ασκήσεις. 

Η Ρωσία διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία στην Κεντρική Ασία και ενώ η Σοβιετική Ένωση προηγουμένως συνορεύει με το Αφγανιστάν, αυτά τα σύνορα σήμερα υπάγονται στα κράτη Τατζικιστάν,  Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν. Οι Ταλιμπάν αντάρτες στο Αφγανιστάν έχουν ελέγξει τα σύνορα με τα Τατζίκες για αρκετές εβδομάδες και αναφέρονται ότι ελέγχουν πάνω από το 80 % της γης της χώρας, με τους Αφγανούς στρατιώτες να ζητούν άσυλο στο Τατζικιστάν λίγο πριν αλλάξουν χέρια τα σύνορα. 

Η Ρωσία το έχει προειδοποιήσει ότι ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, που περιλαμβάνει πέντε άλλα μετασοβιετικά κράτη Τατζικιστάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Κιργιζιστάν, θα "ενεργήσει αποφασιστικά" για να σταματήσει κάθε επιθετικότητα ή πρόκληση στα σύνορά του. Αν και το Τουρκμενιστάν έχει θετικές σχέσεις με μέλη της οργάνωσης, η απόλυτη ουδετερότητα σημαίνει ότι δεν είναι μέλος, ενώ οι ανώτερες δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών του περιορίζουν τον κίνδυνο απειλής από τα σύνορά του με το Αφγανιστάν. 

Η ανάπτυξη του Su-25 αναμένεται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλα τα πιθανά μέρη που απειλούν τους γείτονες της Ρωσίας από το έδαφος, με το αεροσκάφος να θεωρείται ευρέως η πιο ικανή πλατφόρμα στενής αεροπορικής υποστήριξης και επίγειας επίθεσης στον κόσμο. Το αεροσκάφος είχε εκτεταμένες μάχες στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980, πιο πρόσφατα στη Συρία τη δεκαετία του 2010,Σουδάν και Γεωργία .