Τούρκοι: Ο φόβος των προσφύγων κυρίευσε την ΕΕ – Δέος για το Zeppelin στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας


Τούρκοι: Ο φόβος των προσφύγων κυρίευσε την ΕΕ, σημειώνουν τουρκικά σάιτ, ενώ ιδιαίτερος λόγος γίνεται για το νέο σύστημα ελέγχου σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.

Η εισροή προσφύγων από το Αφγανιστάν στην Τουρκία ανησύχησε και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζουν οι Τούρκοι.

Όπως σημειώνεται, η Frontex, άρχισε να δοκιμάζει ένα σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας για τον εντοπισμό παράνομων διελεύσεων.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, οι χώρες της ΕΕ, που ανησυχούν για τη διέλευση των προσφύγων στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, εφαρμόζουν ένα νέο σύστημα παρακολούθησης και επιτήρησης, υψηλής τεχνολογίας, το οποίο αναπτύχθηκε στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και άρχισαν οι δοκιμές.

Στην Αλεξανδρούπολη και τη Λήμνο, πετάει ένα μπαλόνι στο οποίο είναι τοποθετημένες ειδικές κάμερες και θερμικοί αισθητήρες.

Τούρκοι: Ο φόβος των προσφύγων κυρίευσε την ΕΕ – Δέος για το Zeppelin στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας

Το Zeppelin μπαλόνι, στοχεύει στον εντοπισμό λαθρομεταναστών από ξηρά και θάλασσα πολύ πριν πλησιάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Με την υποστήριξη δορυφορικών και επικοινωνιακών συστημάτων, το Zeppelin μπορεί να παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε μια περιοχή 60 χιλιομέτρων, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Frontex, Πιότρ Σουιτάλσκι ανέφερε σχετικά: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την Τυνησία, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την εισροή προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ασφάλεια των συνόρων και ο θαλάσσιος έλεγχος θα σημειώσουν μεγάλη πρόοδο χάρη σε αυτό το καινοτόμο σύστημα».