Η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει τροχοφόρο όχημα μάχης με πυροβόλο 125 χλστ



Οι Ρώσοι σχεδιαστές σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα ελαφρύ αμφίβιο όχημα πυρών υποστήριξης με πυροβόλο 125 χλστ. Η πιθανή εμφάνιση ενός τέτοιου συστήματος ανακοινώθηκε από την εταιρεία «Συμπλέγματα Υψηλής Ακρίβειας» (NPO) της ρωσικής κρατικής επιχείρησης Rostec.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, που επικαλείται τον αρχι-σχεδιαστή του εργοστασίου βαριών εξοπλισμών «Εργοστάσιο Ελκυστήρων Βόλγκογκραντ» (το εργοστάσιο είναι τμήμα της εταιρείας «Συμπλέγματα Υψηλής Ακρίβειας») Βλαντίμιρ Μπουντάεφ, η ιδέα είναι να τοποθετηθεί το διαμέρισμα μάχης του αυτοκινούμενου αντιαρματικού πυροβόλου Sprut-SDM1 πάνω σε διαξόνιο αμάξωμα. Σύμφωνα με τον Μπουντάεφ, το νέο όχημα πιθανόν να ‘χει δυνατότητα πλεύσης.

«Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το ποιο θα είναι το διαξόνιο αμάξωμα στο οποίο θα τοποθετήσουμε την μονάδα μάχης, μέχρι σήμερα, στην Ρωσική Ομοσπονδία, υπάρχουν πάρα πολλά επιτυχημένα τροχοφόρα αμαξώματα, και όλα εξαρτώνται από τον αντικειμενικό σκοπό του τροχοφόρου οχήματος μάχης, οποίο θα μεταφέρει στρατεύματα στο πεδίο των επιχειρήσεων», μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο τη δήλωση του αρχι-σχεδιαστή.

Θεωρείται πως ένα τέτοιο μηχάνημα θα έχει περισσότερο εξαγωγικό προσανατολισμό, αφού σήμερα στη Ρωσία, λόγω των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της χώρας, δίδεται προτεραιότητα στις ερπυστριοφόρες πλατφόρμες. Εν των μεταξύ, στα πλεονεκτήματα των τροχοφόρων οχημάτων μάχης περιλαμβάνονται η αερομεταφορά και η μεγαλύτερη κινητικότητα κατά την κίνηση τους στο δημόσιο οδικό δίκτυο.