Οι Ρώσοι στοχοποιούν την Ελλάδα: ''Μετατρέπεται σε βάση των ΗΠΑ''Πάνε περίπατο τα ρωσο-τουρκικά σχέδια σε Αιγαίο και Βόσπορο και αυτό ενοχλεί την Μόσχα
Με αφορμή την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με δύο Αμερικανούς γερουσιαστές της επιτροπής άμυνας του Κογκρέσου, ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, παίζουν τα δικά τους παιχνίδια, στοχοποιώντας την χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα “τσιγκλάνε” την Τουρκία για τα ελληνικά υπερμαχητικά F-35.   

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι Αμερικανοί γερουσιαστές John Ossoff και Chriss Murphy είχαν συνάντηση προχθές στην Αθήνα, με την οποία ασχολήθηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στην συνάντηση αυτή ως γνωστό, η ελληνική πλευρά συζήτησε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς σπουδαιότητας, όπως την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή.
 
Συζητήθηκαν επίσης εκτενώς, οι στενές αμυντικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν να ενισχύονται σε πολλούς τομείς, όπως στην γεωπολιτική, την οικονομία, την ασφάλεια και την άμυνα.

Πηγές σημείωσαν το υψηλό επίπεδο αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τα θέματα που συζητήθηκαν σε τομείς συνεργασίας όπως οι επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές, κοινά έργα στον τομέα της ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
 
Η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς επισκέπτες ότι η Ελλάδα δημιουργεί σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της συνεργασίας της με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο. Όσον αφορά τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ο πολιτικός είναι της γνώμης ότι δεν πρέπει να απομακρυνθούν σημαντικά από τη χώρα τους.

Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ειδικά ότι "τα δύο μέρη ( Ελλαα-ΗΠΑ) εκτίμησαν την πρόοδο του νομοσχεδίου "Για τη διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση στον τομέα της άμυνας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας" που ψηφίστηκε από την Γερουσία των ΗΠΑ στις 22 Ιουνίου 2021.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μάλιστα και την πώληση μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς στην Ελλάδα, τα οποία προορίζονταν αρχικά για την Τουρκία.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές και ο Έλληνας πρωθυπουργός επικεντρώθηκαν στις επερχόμενες αλλαγές στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας του 2019 με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα επιτρέπει στους Αμερικανούς να μπορούν να χρησιμοποιούν σχεδόν όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας.
 
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα ξεκίνησε με μία αμερικανική βάση στον κόλπο της Σούδας στο νησί της Κρήτης βάσει συμφωνίας του 1990, η οποία επεκτάθηκε το 2019.

Η έγκριση της νέας συμφωνίας επέτρεψε την επέκταση της αμερικανικής βάσης στην Κρήτη και την δημιουργία νέων  βάσεων σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβίκειο, καθώς και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε συντονισμό με τις ελληνικές αρχές.

Θα θυμίσουμε( τονίζει το ρωσικό άρθρο) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν τη συμφωνία με την Τουρκία για τα πέμπτης γενιάς μαχητικά F-35, αφού η Άγκυρα αγόρασε ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από τη Ρωσία”, καταλήγει η ρωσική δημοσιογραφική πηγή.

Τα προβλήματα της Μόσχας σε σχέση με την Ελλάδα, αφορούν κυρίως την επέκταση των αμερικανικών βάσεων σε Αιγαίο και Δυτική Θράκη, αφού με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ θα ελέγχουν χωρίς κόπο, το Αιγαίο (θάλασσα που συνδέει την Α.Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο), καθώς και τα Στενά του Βοσπόρου.

Επίσης με έργα όπως την σιδηροδρομική Εγνατία, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο, αλλά και όλα τα εμπορεύματα θα μεταφέρονται μέχρι την Βαλτική παρακάμπτοντας τον Εύξεινο Πόντο και την Ρωσία.

Μέσω του αγωγού East Med, αλλά και άλλων αγωγών φυσικού αερίου, όπως για παράδειγμα από Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Ιορδανία προς Μεσόγειο, θα μεταφέρονται υδρογονάνθρακες στην εξαρτημένη ενεργειακά ΕΕ, παρακάμπτοντας τους ρωσικούς αγωγούς και την ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία.

Η Ελλάδα σε αυτά τα σχέδια, διαδραματίζει κομβικό ρόλο, τον οποίο όμως οφείλει και πρέπει να αξιοποιήσει στην πράξη, λαμβάνοντας εγγυήσεις και πολεμικό υλικό, σε απάντηση του τουρκικού πολεμικού προγράμματος που είναι σε πλήρη εξέλιξη.
 
Ίσως όλα αυτά τα σχέδια να αποτελούν την τελευταία τεράστια ευκαιρία της χώρας ώστε να “σηκώσει κεφάλι” σε όλους τους τομείς, αναγκάζοντας ίσως και τους χιλιάδες εξειδικευμένους Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό να γυρίσουν πίσω κάποια στιγμή στην πατρίδα.       

Η μεμψιμοιρία και η ηττοπάθεια είναι στοιχεία που δεν ανήκαν ποτέ στην ελληνική φυλή διαχρονικά, και πρέπει ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, να “σηκώσουμε τα μανίκια” και να ξανακάνουμε μόνοι μας την χώρα μας “μεγάλη”.