Με το δάχτυλο στην σκανδάλη! Σφοδρή αντίδραση από Μόσχα κατά των Κοσοβάρων-Το Βελιγράδι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμεναΗ Μόσχα προειδοποιεί ότι κινδυνεύουν όλα τα Βαλκάνια ενώ σερβικά ελικόπτερα πετούν στην περιοχή

Πριν από λίγο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, εκτιμώντας ότι οι ενέργειες των Κοσοβάρων είναι σοβαρές προκλήσεις που αποσκοπούν στην εκδίωξη Σέρβων από την αυτόνομη επαρχία, κάτι που η Μόσχα δεν θα επιτρέψει ποτέ.

Η επιδείνωση των σχέσεων προέκυψε αφού η Πρίστινα εισήγαγε νέους κανόνες για τη διέλευση των συνόρων, σύμφωνα με τους οποίους τα αυτοκίνητα από τη Σερβία πρέπει να αλλάξουν τις πινακίδες τους με την ονομασία "Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου".

«Είμαστε πολύ αναστατωμένοι από την επιδείνωση της κατάστασης στις βόρειες περιοχές της σερβικής αυτόνομης επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.Ουσιαστικά, πρόκειται για μια προσπάθεια των Αλβανών να καταλάβουν τις περιοχές που κατοικούν οι Σέρβοι της επαρχίας, και να εδραιώσουν τον έλεγχό τους εκεί", αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο καλεί επιτακτικά τις αρχές στην Πρίστινα να αποσύρουν επειγόντως τις επίλεκτες αστυνομικές μονάδες από τα βόρεια τμήματα της επαρχίας, να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες και να αφοσιωθούν σοβαρά στα καθήκοντα επίλυσης της κατάστασης.

«Αναμένουμε ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Πρίστινας θα έχουν επιτέλους μια ορθή επίδραση στους προστατευόμενους τους, προκειμένου να αποφύγουν ένα καταστροφικό σενάριο που θα απειλήσει ολόκληρη την περιοχή», προσθέτει η ρωσική ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας τονίζει ότι η KFOR και η EULEX «δεν είναι και πάλι σε θέση να εκπληρώσουν την αποστολή τους για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας».

Η τελευταία αύξηση των εντάσεων θα μπορούσε να προβλεφθεί, δεδομένης της στασιμότητας της διαδικασίας επίλυσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρουν ρωσικές πηγές.

«Η ΕΕ, η οποία διορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την διαμεσολάβηση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, δεν έχει λάβει κανένα βήμα για να επιτύχει αλλαγές προς το καλύτερο, ενώ οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου αρνούνται κατηγορηματικά να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της κύριας που αφορά την δημιουργία του Ένωσης Σερβικών Δήμων" τονίζει η Μόσχα.

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι έχουμε εκ νέου μεταφορά επίλεκτων μονάδων της αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του Σερβικού Στρατού αλλά και της στρατιωτικής αστυνομίας στα σύνορα με το Κοσυφοπέδιο, ενώ σερβικά επιθετικά ελικόπτερα πετούν στην περιοχή.

Χθες, μετά από συνομιλίες με τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Χοσέπ Μπόρελ, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε ομιλία του προς το σερβικό έθνος, ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους Σέρβους, και αυτό μας δείχνει ότι η "φωτιά θα σιγοκαίει" στην περιοχή για πολύ μεγάλο διάστημα.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι το Κόσοβο και τα αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή δύναται να προκαλέσουν την εμφάνιση ενός νέου "συριακού" ζητήματος στην καρδιά των Βαλκανίων, λόγω και των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από τους αγωγούς Turk Stream και East Med από Ρωσία, ΗΠΑ.

loading...