Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να ρίξουν «ξύλο» στην Τουρκία – Τι δήλωσε ο επόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα



Την διαβεβαίωση ότι θα πιέσει για επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία, αν ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρήσει σε αγορά νέας παρτίδας S-400 έδωσε ο Τζεφ Φλέικ, υποψήφιος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στη Γερουσία, μεταδίδει η Λένα Αργύρη στην ΕΡΤ.
 
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο μόνος τρόπος για να αρθούν οι υπάρχουσες κυρώσεις είναι να σταματήσει να έχει τους S-400.

«Η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος» είπε και πρόσθεσε «υπάρχουν τομείς όπου τα συμφέροντα μας ταυτίζονται με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν και θέματα όπου διαφωνούμε βαθιά.

»Το σύστημα των S-400 είναι ένα σύστημα που προσκρούει στις ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας, αν επικυρωθεί ο διορισμός μου θα καταστήσω σαφές στην Άγκυρα ότι οι κυρώσεις CAATSA δεν πρόκειται να αρθούν μέχρι η Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400.

»Θα τονίσω επίσης με σαφήνεια στην Άγκυρα ότι οποιαδήποτε επιπρόσθετη αγορά ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού θα οδηγήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων CAATSA».

Ο κ. Φλέικ αναφέρθηκε στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στην Ανατολική Μεσόγειο και είπε ότι θα πιέσει την Άγκυρα για επίτευξη διπλωματικής και ειρηνικής λύσης στη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε σχέση με την Κύπρο, είπε ότι θα επικρίνει τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ αν συνεχιστούν, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την καταδίκη του ανοίγματος των Βαρωσίων από την αμερικανική κυβέρνηση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει λύση δύο κρατών. Γενικότερα, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την δημοκρατική οπισθοδρόμηση, όπως την χαρακτήρισε, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα τεράστια προβλήματα στην ελευθερία του τύπου και της έκφρασης.

Να σημειωθεί ότι ο Τζεφ Φλέικ είναι Ρεπουμπλικανός πρώην γερουσιαστής της Αριζόνα. Υπήρξε επικριτής του Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν τον επέλεξε για επόμενο Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα.