Τουρκία: «Τι θα συζητήσει ο Ερντογάν με τον Πούτιν»



Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη έκθεση πριν από τη συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Σότσι της Ρωσίας, γράφει η τουρκική Sözcü.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα άνθρωπος του περιβάλλοντος του Τούρκου προέδρου.
 
Την χρονική περίοδο που η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, όπως σημειώνεται, τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα στο Σότσι στις ακτές του Εύξεινου Πόντου… ο πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν.

Άνθρωπος του περιβάλλοντος του Ερντογάν, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για την αγορά νέων πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, μίλησε στο Bloomberg με τον όρο της ανωνυμίας του και μοιράστηκε τις κύριες γραμμές της συνάντησης.


Ένα από τα ονόματα κοντά στον Ερντογάν έκανε δηλώσεις πριν τη συνάντηση με τον Πούτιν

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ερντογάν θα ζητήσει βοήθεια από τον Πούτιν για την εκκαθάριση στοιχείων της (κουρδικής) τρομοκρατικής οργάνωσης (YPG) στην περιοχή κοντά στα τουρκικά σύνορα.

 Σημειώνοντας ότι η Συρία θα αποτελέσει την κύρια γραμμή της συνάντησης, ο αξιωματούχος δήλωσε:

«Θα ζητήσουμε από τη Μόσχα για τις τρομοκρατικές οργανώσεις που βρίσκονται σε εδάφη που ελέγχει ή σε περιοχές  που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης την αποτροπή των επιθέσεων σε Τούρκους στρατιώτες». 

Ενώ σημειώθηκε ότι αυτή θα ήταν η προτεραιότητα του Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι το YPG, η προέκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, θα κληθεί επίσης να αποσυρθεί από τα σύνορα  Τουρκίας - Συρίας.

Στη συμφωνία που έγινε το 2019, οι ρωσικές δυνάμεις και οι συριακές δυνάμεις είχαν ως στόχο την απομάκρυνση στοιχείων της τρομοκρατικής οργάνωσης από τα σύνορα της Τουρκίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε στο Bloomberg δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα συζητήσουν για θέματα αμυντικής συνεργασίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης.