«ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΕΑΣ)»



Κατατέθηκε σήμερα Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, και τους βουλευτές του Κινήματος, κ. Γιώργο Φραγγίδη και κ. Κώστα Σκανδαλίδη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Παραγγελίες Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)”, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Σκοπός της υπόψη ερώτησης είναι να επιβεβαιώσουμε την πολύ θετική εξέλιξη για το μέλλον της εταιρείας και την εργασιακή ασφάλεια και ειρήνη των εργαζομένων, μέσω του σχεδιασμού ανάθεσης παραγγελιών από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς τα ΕΑΣ ύψους 772 εκατ. Ευρώ.
Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, 

Πρόσφατα, η Διοίκηση των ΕΑΣ ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι αναμένονται αναθέσεις παραγγελιών από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) προς τα ΕΑΣ ύψους 772 εκατ. ευρώ. 
Είναι προφανώς θετική μια τέτοια εξέλιξη εφόσον πράγματι επιβεβαιωθεί και συνοδευτεί από πρόσθετες απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις, όπως η διασφάλιση ρευστότητας, προκειμένου τυχόν προκαταβολές συμβάσεων με το ΥΠΕΘΑ να διοχετευθούν στην προετοιμασία της παραγωγής τους και να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάλυψης άλλων ταμειακών υποχρεώσεων της εταιρίας και η ενίσχυση της εταιρίας με αναγκαίο προσωπικό.

Δεδομένου ότι, τέτοιες ενέργειες του ΥΠΕΘΑ δύνανται να στηρίξουν την εταιρεία και να δώσουν μία θετική προοπτική για το μέλλον της και την εργασιακή ασφάλεια και ειρήνη των εργαζομένων.
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Επιβεβαιώνετε ότι επίκεινται αναθέσεις στα ΕΑΣ ύψους 772 εκατ. ευρώ;

2. Ποιό είναι το εκτιμώμενο μέρος, από τα 772 εκατ. ευρώ, που αφορά στις παραγωγικές εργασίες της εταιρίας;

3. Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε το Υπ. Οικονομικών σε απάντηση ερώτησής μας, η εταιρία έχει υψηλές ταμειακές υποχρεώσεις. Προβλέπεται κάποιου είδους επίλυσης αυτού του προβλήματος, όπως η πρόβλεψη σημαντικής προκαταβολής με τη σύναψη των συμβολαίων, ώστε να καταστεί δυνατή  η παραγωγική λειτουργία της εταιρίας;

4. Θα δοθεί η δυνατότητα στην εταιρία να καλύψει τα κενά απασχόλησης που εντάθηκαν με την ένταξη της εταιρίας στην κινητικότητα;

Για τον Τομέα Άμυνας
Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου