Ιγνατίου: Στα άκρα η σύγκρουση Μενέντεζ-Ερντογάν – Στην Ελλάδα συνεργάτες του γερουσιαστή



Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε την εντολή που άλλωστε αναμέναμε, για ολική και κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ήταν άθλια και βρώμικη η επίθεση και αφορά τις δηλώσεις του Αμερικανού νομοθέτη για την Κύπρο και το όραμα του να δει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να αποχωρεί από τα κατεχόμενα εδάφη.

Απ’ εδώ και πέρα, η σύγκρουση είναι και προσωπική, όχι μόνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις απειλές του προέδρου της Τουρκίας εναντίον όλων των γειτόνων της:

Είναι μεταξύ του γερουσιαστή και του αυταρχικού Ταγίπ Ερντογάν, ενός ισλαμιστή και αντιδυτικού ηγέτη.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:
Δύο από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς γερουσιαστές, στενοί συνεργάτες του Ρόμπερτ Μενέντεζ, έρχονται στην Ελλάδα, όπου θα έχουν σοβαρές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για τον Κρις Μέρφι, πρόεδρο της υποεπιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, – στην Ουάσιγκτον χαρακτηρίζεται ο νέος Μενέντεζ – και τον Τζον Όσοφ. Ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Πριν από την Ελλάδα επισκέφθηκαν τον Λίβανο, το Ισραήλ, την και την Τυνησία.

Στην περιοδεία συμμετείχαν και οι γερουσιαστές Κρις βαν Χόλλεν, και Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ, επίσης φίλοι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων με την Ελλάδα, πάνω στο σχέδιο στο οποίο εργάζονται ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και οι συνεργάτες του στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας.

Στα ενδιαφέροντα των γερουσιαστών βρίσκεται βεβαίως και η Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζεται από μία απίστευτη προκλητικότητα και επιθετικότητα.

Και οι τέσσερις έχουν κατά καιρούς καταδικάσει την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες της περιοχής.

Βρίσκονται καθαρά στη γραμμή του γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος τις τελευταίες 48 ώρες δέχεται αήθεις επιθέσεις από την Άγκυρα.

Και είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς ο κ. Μενέντεζ είναι σοβαρός παράγοντας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι απειλές εναντίον του δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες.

Θα έλεγα ότι θα απαντηθούν στην πράξη και από τον ίδιο.

Ο γερουσιαστής περιμένει τις ανακοινώσεις για το νέο σύστημα S-400 που θα αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία και επίσης παρακολουθεί το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Τον ενδιαφέρει πολύ το ζήτημα της Αμμοχώστου για το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες στη Γερουσία όταν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.

Σχεδιάζει την επιβολή πιο σκληρών κυρώσεων, που θα αφορούν και τις τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο.

Στη κοινή δήλωση τους για την περιοδεία τους οι γερουσιαστές αναφέρουν ότι νέες κρίσεις διακρίνονται στο τοπίο της Μεσογείου αυτή τη στιγμή.

Και σημειώνουν ότι «ανυπομονούμε να μιλήσουμε απευθείας με βασικούς παράγοντες στην περιοχή».

Εκτός της προβληματικής Τουρκίας, οι τέσσερις γερουσιαστές ενδιαφέρονται και για τη διείσδυση της Κίνας και της Ρωσίας στα Βαλκάνια, άρα και στην Ελλάδα.

Είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Για το θέμα αυτής της διείσδυσης -και ομιλούν περισσότερο για τη Βόρεια Ελλάδα-, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή μεγάλη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα λάβουν μέρος οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών στις βαλκανικές χώρες.

Πρόκειται για πρωτόγνωρη ενέργεια που δείχνει ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να απωλέσουν τα Βαλκάνια στους Κινέζους και στους Ρώσους.

Στη Βόρεια Ελλάδα παίζεται ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιγνίδι με επίκεντρο τα Σκόπια.

Δείτε το βίντεο με τα όσα είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου