Οι Ταλιμπάν θέλουν να δημιουργήσουν ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία



Οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία, δήλωσε την Τρίτη ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Μιλώντας στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών στην αφγανική πρωτεύουσα, Καμπούλ, ο Αμίρ Χαν Μουτάκι είπε ότι οι Ταλιμπάν θέλουν επίσης καλές σχέσεις με άλλες χώρες, ανέφερε η τουρκική Sabah.

Ο Μουτάκι, σημειώνοντας ότι διατηρούν επαφές με τις τουρκικές αρχές, εξήγησε ότι αναμένουν από την Τουρκία να υποστηρίξει τον λαό του Αφγανιστάν και να βοηθήσει στις εργασίες υποδομής, ειδικά στην αποκατάσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ που πήρε το όνομά του από τον Χαμίντ Καρζάι.

Επιπλέον, αναφερόμενος στη συνάντηση στη Γενεύη, αφιερωμένη στην ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο υπουργός σημείωσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την υπόσχεση να παράσχει στη χώρα οικονομική βοήθεια ύψους άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έγινε στη διάσκεψη.

Τόνισε ότι οι Ταλιμπάν θα συνεργαστούν με χώρες δωρητές και η βοήθεια θα διανεμηθεί με διαφάνεια.

Ο υπουργός κάλεσε επίσης την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. 

Σημείωσε ότι ο αποκλεισμός των αφγανικών χρημάτων από τις ΗΠΑ ήταν μια πράξη βιαιότητας και πρόσθεσε ότι τα ανθρωπιστικά ζητήματα δεν πρέπει να συγχέονται με την πολιτική.

Ο Μουτάκι είπε ότι οι Ταλιμπάν σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στο Αφγανιστάν για να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν δήλωσε επίσης ότι θα ήθελαν να συνεργαστούν με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι είχαν απευθύνει έκκληση σε όλες τις χώρες, κυρίως στην Τουρκία, με αίτημα να βοηθήσουν τον Αφγανικό λαό.

Με τη σειρά της, η τουρκική κυβέρνηση έχει λάβει μια ρεαλιστική θέση σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν, αναφέρει το άρθρο. 

Τονίζοντας ότι έχουν προκύψει νέες πραγματικότητες στο Αφγανιστάν, η Άγκυρα εξήγησε ότι θα ενεργήσει ανάλογα, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτή επικοινωνία με όλα τα σχετικά μέρη.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η Τουρκία πραγματοποιεί τακτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, όπου η χώρα διατηρεί ακόμη διπλωματική παρουσία, υπό τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει στη λειτουργία του αεροδρομίου στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Προσθέτουμε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε τις μετριοπαθείς δηλώσεις αξιωματούχων των Ταλιμπάν και ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Μετά την ανακοίνωση της προσωρινής κυβέρνησης, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Στα πρώτα του σχόλια για τον διορισμό των Ταλιμπάν την Τρίτη του Μουλά Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ ως ηγέτη, ο Ερντογάν σημείωσε ότι δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η τρέχουσα σύνθεση της νέας προσωρινής κυβέρνησης.

«Московский комсомолец»