Η Ρωσία χρηματοδοτεί το Checkmate-Η απάντηση στο αμερικανικό F-35



Η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει μόνη της την ανάπτυξη του νεότερου ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους της, «Checkmate», χωρίς ξένες επενδύσεις.

«Έχουμε έναν προϋπολογισμό για αυτό πλήρως καθορισμένο. Δεν εξαρτάται απολύτως από ξένους πελάτες», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντένις Μαντούροφ κατά τη διάρκεια του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ.

«Όσον αφορά τη συμμετοχή στο εξωτερικό, οι ξένοι συνάδελφοι ζητούν συχνά μια διθέσια λύση», ανέφερε ο Μαντούροφ στο RIA Novosti.

Ο Μαντούροφ σημείωσε πως οι ξένοι πελάτες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία μιας διθέσιας έκδοσης του αεροσκάφους - καθώς ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων για αυτό λαμβάνεται από το εξωτερικό.

Ένα πρωτότυπο (ορισμένες αναφορές λένε μακέτα) του μαχητικού πέμπτης γενιάς αποκαλύφθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην αεροπορική έκθεση MAKS-2021.

Η δήλωση του Μαντούροφ φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου της Rostec, Σεργκέι Χεμαζόφ, ο οποίος είχε πει ότι «το τζετ (Checkmate) αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές ενός ξένου πελάτη» μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίσημη παρουσίαση του Checkmate την πρώτη ημέρα του MAKS 2021 φέτος.

Ο Chemazov δεν διευκρίνισε αν ο πελάτης για τον οποίο αναπτύχθηκε το αεροσκάφος είχε πληρώσει ή συμφώνησε να πληρώσει για την ανάπτυξη. Δεν διευκρίνισε επίσης πόσα αεροσκάφη θα παραγγελθούν από τον άγνωστο πελάτη.

Το Checkmate παρουσιάζεται ως .