Το Ισραήλ κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε S-400 εναντίον ισραηλινών μαχητικών



Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις- IDF κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τα συστήματα S-400 Triumph εναντίον ισραηλινών μαχητικών και ισραηλινών πυραύλων. 

Οι κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας ήρθαν λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ προσπάθησε να πραγματοποιήσει άλλη  μία επίθεση εναντίον της Συρίας, αλλά δεν τα κατάφερε - από  τους 24 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν στη Συρία, τα συριακά συστήματα αεράμυνας κατάφεραν να ρίξουν 21 πυραύλους και οι υπόλοιποι τρεις να μην χτυπήσουν ποτέ τους στόχους τους.
 
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του IDF, ο βασικός λόγος για τα ανεπιτυχή χτυπήματα στο συριακό έδαφος ήταν η χρήση από τη Ρωσία των συστημάτων αεράμυνας S-400 που βρίσκονται στην αεροπορική βάση  Χμέιμιμ και κοντά στο Μασιάφ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι χάρη στα ρωσικά συστήματα S-400 τα συριακά συστήματα αεράμυνας πέτυχαν μέγιστη αποτελεσματικότητα στην απόκρουση ισραηλινών επιθέσεων και επιπλέον, η προσπάθεια του συριακού στρατού να καταρρίψει ισραηλινούς μαχητές με εκτόξευση πυραύλων SAM S-200 "Dvina", θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί σε βάρος των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας.

 Σύμφωνα με τις IDF, κατά την πρόσφατη επίθεση, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη δεν εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της Συρίας, αλλά απλώς προέβησαν σε εκτοξεύσεις, κρυμμένα πίσω από ορεινό έδαφος στον γειτονικό Λίβανο. 

Οι IDF πιστεύουν ότι με μια τέτοια στρατηγική επίθεσης, το συριακό δίκτυο ραντάρ δεν είναι σε θέση να εντοπίσει τον πύραυλο από τον τόπο εκτόξευσής του. 

Αλλά αυτό  δεν είναι εφικτό με τη βοήθεια του ρωσικού συγκροτήματος S-400 που βρίσκεται στις συριακές περιοχές Ταρτούς και Λατάκια.

«Μόνο με τη ρωσική βοήθεια τα συγκροτήματα του συριακού κυβερνητικού στρατού Pantsir-S και Buk-M2E θα είναι σε θέση να αναχαιτίσουν έξυπνους πυραύλους όπως ο Delilah, μόλις έχουν εκτοξευτεί», ανακοίνωσαν  οι IDF μετά από αρκετές ώρες από την επίθεση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το σύστημα πυραυλικής άμυνας Pantsir-S και το σύστημα αεράμυνας Buk-M2E μπορούν πράγματι να ενσωματωθούν στα συγκροτήματα S-400, ωστόσο, αυτή τη στιγμή τίθεται το ερώτημα πώς ο συριακός S-200 επιτέθηκε στα ισραηλινά μαχητικά, αν και θεωρητικά αυτό είναι αρκετά πιθανό.

Ο ρωσικός στρατός είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι τα αεροσκάφη των  IDF είναι ορατά στο αντιπυραυλικό σύστημα S-400 Triumph- με την πρώτη ματιά, και προφανώς η Συρία δεν βιάζεται να χρησιμοποιήσει τα συστήματα αεράμυνας S-300 που έχουν τεθεί σε λειτουργία », σημειώνει ο ειδικός.

Avia.pro