Σε πολεμική ετοιμότητα έθεσε ο Χαφτάρ τις δυνάμεις του LNA: Αναπτύσσονται Pantsir σε θέσεις-''κλειδιά''Αναμένονται νέες τουρκικές επιθέσεις

Ο στρατός του Χαφτάρ, ενεργοποίησε τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Pantsir-S, στο πλαίσιο της απειλής νέων τουρκικών επιθέσεων.

Tο ZRPK "Pantsir-S1E" στο έδαφος της Λιβύης είναι διαθέσιμο μόνο για τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, με επικεφαλής τις δυνάμεις του Haftar, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη την αρκετά ειρηνική κατάσταση στην περιοχή, παραμένει άγνωστο γιατί υπάρχουν κίνδυνοι νέων τουρκικών χτυπημάτων στις δυνάμεις του LNA, ωστόσο, το γεγονός ότι η ενεργοποίηση συστημάτων αεράμυνας σχετίζεται με αυτό, έχει ήδη επιβεβαιωθεί από εκπροσώπους των δυνάμεων LNA.

Νωρίτερα στη Λιβύη, το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Pantsir-S1E επέδειξε εξαιρετικά υψηλή απόδοση στη μάχη εναντίον των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2, καταστρέφοντας περίπου 30-40 drones, αν και ταυτόχρονα αρκετά συγκροτήματα που, όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν ενεργοποιήσει ή είχαν εξαντλήσει τα πυρομαχικά τους, καταστράφηκαν και αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις της Κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας.

Οι υποψίες του Χαφτάρ είναι η βάση Al-Watiyah, που βρίσκεται μόλις 27 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τυνησία και 125 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, είναι μία από τις λίγες στρατιωτικές βάσεις που γλίτωσαν από την καταστροφή κατά την επέμβαση του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συνθήκης (ΝΑΤΟ) το 2011. Αυτός είναι και ο λόγος που η Βάση θεωρείται, ένας από τους σημαντικότερους χώρους στη Λιβύη.

Σήμερα, εδώ και αρκετούς μήνες, η βάση Al-Watiya, καθώς και η βάση Mitiga στην Τρίπολη και τα λιβυκά λιμάνια Zawiyah, Τρίπολη, Misurata και Khoms, λειτουργούν υπό εξωεδαφικό καθεστώς. Έχουν γίνει δηλαδή τουρκικό έδαφος.

Τον Απρίλιο του 2019, η LNA ξεκίνησε επίθεση στην Τρίπολη για να την απελευθερώσει από τις εγκληματικές πολιτοφυλακές, τους τρομοκράτες και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεση στρατιωτική επέμβαση, αλλά έδωσαν το πράσινο φως στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να το κάνει.
 
Από το 2019 έως το 2020 η Al-Watiya ήταν υπό τον έλεγχο του LNA. Τα τουρκικά drones, δεν μπόρεσαν να κερδίσουν την πολιορκία, ενώ στην άλλη πλευρά η Τρίπολη έπεφτε.

Ως εκ τούτου, η αμερικανική AFRICOM αποφάσισε να επέμβει, βομβαρδίζοντας τις δυνάμεις που συνδέονται με το LNA εκεί, εκτός από το ότι απείλησε τον Χαφτάρ με περαιτέρω βομβαρδισμούς αν δεν υποχωρήσει. Η βάση βομβαρδίστηκε, το LNA υποχώρησε στην Tarhuna, αλλά δεν ήταν ακόμα αρκετό για τις ΗΠΑ. Η υποχώρηση επεκτάθηκε πολύ πιο ανατολικά.

Σε αυτό το σημείο ο Ερντογάν πήρε τη βάση, μετατρέποντάς την σε τουρκική στρατιωτική βάση. Οι Λίβυοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν, εκτός εάν οι τουρκικές δυνάμεις τους το επιτρέψουν.
 
Η πτώση της Al-Watiya τον Μάιο του 2020, ήταν ένα πολύ σημαντικό σημείο στον πόλεμο της Λιβύης, καθώς σηματοδότησε την αρχή του τέλους της εκστρατείας του LNA για την απελευθέρωση της Τρίπολης.