Rafale: Ψάχνουν απεγνωσμένα Meteor οι Τούρκοι – Μόνο έτσι έχουν ελπίδες



Ψάχνουν απεγνωσμένα Meteor οι Τούρκοι, για να αντιμετωπίσουν όπως λένε τα ελληνικά μαχητικά – Μόνο έτσι έχουν ελπίδες, λένε.

Η αγορά των 18 Rafale από την Γαλλία και η ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου με τους πυραύλους Meteor, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους Τούρκους.

Η Άγκυρα βλέπει πως σε λίγο καιρό η Αθήνα θα… διαφεντεύει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, «απαγορεύοντας» την έξοδο των τουρκικών μαχητικών από τα παράλια της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς 100 F-35 έχει αφήσει για τουλάχιστον δεκα με δώδεκα χρόνια την Τουρκία χωρίς μαχητικά νέας γενιάς.

Οι Τούρκοι έχουν να επιλύσουν δύο βασίκα προβλήματα. Το πρώτο είναι να βρουν ένα αξιόπιστο μαχητικό για να αντικαταστήσουν τα γερασμένα τουρκικά F-16 ενώ το δεύτερο είναι να βρουν το αντίδοτο στους ελληνικούς Meteor.

Έτσι, την τελευταία ώρα, έχουν αρχίσει να φουντώνουν οι φήμες στο διαδίκτυο πως η Τουρκία θα δείξει ενδιαφέρον για τα 30 Tench-1 Eurofighters, τα οποία αποσύρει η Μεγάλη Βρετανία.

Πρόκειται για μαχητικά τα οποία βρίσκονται στο 50% των προδιαγραφόμενων ωρών πτήσης (σ.σ. την ώρα που τα περισσότερα το 80% των τουρκικών F-16 έχει συμπληρώσει τις προδιαγραφόμενες ώρες πτήσης).

Οι Τούρκοι θέλουν Meteor μέσω των Eurofighters
Οι Τούρκοι ευελπιστούν πως τα Tench-1 Eurofighters θα πιστοποιηθούν για την χρήση των Meteor, ώστε να απαντήσουν στην ελληνική υπεροχή.

Φυσικά στην Άγκυρα δεν ξεχνούν την άσκηση στο Ικόνιο το 2015, όπου μία οκτάδα τουρκικών F-16 καταρρίφθηκε από γαλλικά Rafale, όλα με Meteor.

O Meteor συγκεντρώνει τις καλύτερες τεχνολογίες από έξι ευρωπαϊκά έθνη και έχει εμβέλεια άνω των 110 χλμ.

Η ταχύτητα των Meteor είναι τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από τους σημερινούς πυραύλους αέρος – αέρος.

«Ο κινητήρας ramjet παρέχει στον Meteor «καμία ζώνη διαφυγής» τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του πυραύλου AIM 120D AMRAAM.

Tον πύραυλο METEOR έχουν μόνο η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ινδία και η Ελλάδα.