Το Ισραήλ ενδέχεται να δεχτεί το Ιράν ως πυρηνική δύναμη - Τι ζητά από ΗΠΑ & ΡωσίαTο Ισραήλ, το Ιράν, οι ΗΠΑ και η Ρωσία διεξάγουν μυστικές συνομιλίες για την αποδοχή του Ισραήλ από το Ισραήλ ως πυρηνικής δύναμης σε αντάλλαγμα για την εγγύηση ΗΠΑ-Ρωσίας ότι η Τεχεράνη δεν θα υπερβεί το όριο για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. DEBKAfile: Πηγές του Κρεμλίνου λένε ότι οι αναφορές για επικείμενη σύνοδο κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού Naftali Bennett και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, πιθανώς στις 22 Οκτωβρίου, μαρτυρούν αυτές τις συνομιλίες που σημειώνουν πρόοδο προς μια συμφωνία.

Μια ισχυρή ένδειξη για αυτό το μυστικό κόλπο ήρθε επίσης από την Ουάσινγκτον. Την περασμένη εβδομάδα, μια ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Eyal Hulata συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Jack Sullivan για αυτό που επίσημα χαρακτηρίστηκε ως συζήτηση για το σχέδιο Β, σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας του προέδρου Joe Biden να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν. Αυτή η παρουσίαση είχε σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από το μυστικό κομμάτι που μεσολάβησαν οι δύο μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους από τους δύο συμβούλους ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα. Στη συνέχεια, τηλεφώνησε στον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Yair Lapid και κανόνισε να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Το DEBKAfile εξάγει τρία συμπεράσματα από αυτές τις ανταλλαγές:

Η Ρωσία συμμετέχει για πρώτη φορά (από την αρχική πυρηνική συμφωνία του 2015) στις ΗΠΑ σε έναν εντατικό γύρο μυστικών συνομιλιών για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος με διπλωματία.
Η Μόσχα, αν και ο κορυφαίος πάροχος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, είναι επιδεκτική μιας προσπάθειας διαμεσολάβησης για τη γεφύρωση της πυρηνικής διαμάχης μεταξύ Τεχεράνης και Ιερουσαλήμ.
Ο Πούτιν συμφωνεί να συμμετάσχει στη διοίκηση του Μπάιντεν με εγγυήσεις που θα εμποδίσουν το Ιράν να ξεπεράσει το όριο για την ουσιαστική ανάπτυξη πυρηνικού όπλου. Η Μόσχα θα εγγυάται περαιτέρω την τήρηση της νέας συμφωνίας από το Ιράν, για την οποία η Μόσχα, η Ουάσινγκτον, το Ιράν - και το Ισραήλ, επίσης, αυτή τη φορά - εργάζονται.

Εάν αυτή η κίνηση προχωρήσει σύμφωνα με το σχέδιο και η Τεχεράνη απέχει από τη συσσώρευση απροσδόκητων εμποδίων, μια νέα πυρηνική συμφωνία ενδέχεται να βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, μπορεί να έχει ωριμάσει για το Ιράν και τις αρχικές έξι δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και ΕΕ) να τοποθετήσουν τις υπογραφές τους, πιστοποιημένες για πρώτη φορά από το Ισραήλ.

Μπορεί να είναι πρόωρο να αξιολογηθούν οι περιφερειακές επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση Bennett-Lapid φαίνεται να είναι πρόθυμη να κάνει πίσω στον πιο θεμελιώδη πολιτικό στόχο του Ισραήλ, δηλαδή να μην επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να φτάσει στο σημείο μιας πυρηνικής ισχύος. Θα σήμαινε επίσης ότι το Ισραήλ μπορεί τελικά να ικανοποιηθεί με μια κοινή εγγύηση ΗΠΑ-Ρωσίας εναντίον του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Το ότι αυτή η μυστική διπλωματική διαδρομή είναι ζωντανή υπονοήθηκε από ορισμένες αποχρώσεις των λόγων του αρχηγού του επιτελείου υποστράτηγου Avivi Kohavi στις 5 Οκτωβρίου, κατά την τελετή που σηματοδοτούσε τη μετάβαση των αρχηγών πληροφοριών (AMAN). (Ο Ταγματάρχης Ahron Haliva αναλαμβάνει από τον Ταγματάρχη Tamir Hayman). "Οι προετοιμασίες για την καταστροφή των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν θα συνεχιστούν σε κάθε αρένα και ανά πάσα στιγμή", δήλωσε ο στρατηγός Κοχάβι. «Αυτές οι προετοιμασίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να βελτιώνονται». Και συνέχισε τονίζοντας: «Σε περίπτωση οποιωνδήποτε περιστάσεων μπορεί να προκύψουν, είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε έτοιμοι με μια αποτελεσματική και έγκαιρη στρατιωτική απάντηση».

Τα λόγια του αρχηγού του στρατού εκφράστηκαν υπό όρους και μελλοντικό χρόνο, υποδεικνύοντας ότι οι «προετοιμασίες» του Ισραήλ προχωρούσαν, αλλά όχι σε αυτό το σημείο έτοιμο να ξεκινήσει. Ενώ ο Κοχάβι κατέστησε σαφές στην Τεχεράνη ότι τα στρατιωτικά σχέδια του Ισραήλ ήταν σταθερά για κάθε ενδεχόμενο, απέφυγε τη γλώσσα που θα μπορούσε να χαλάσει το διπλωματικό παιχνίδι

loading...