Έρχεται «τσουνάμι» ασκήσεων της Ελλάδας με συμμαχικές χώρες με μήνυμα ισχύος κατά της Τουρκίας



Ακόμα πιο έντονη η παρουσία της Ινδίας στη Μεσόγειο

Απέναντι σε μια Τουρκία που συνεχίζει να διατηρεί την ένταση στη Κυπριακή ΑΟΖ με την φρεγάτα Oruc Reis να πλέει μέσα στην περιοχή κίνησης του NAUTICAL GEO και την Λευκωσία να αρκείται στην παρούσα φάση μόνο σε διπλωματικές κινήσεις και διαμαρτυρίες η Αθήνα ετοιμάζει τις επόμενες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ερχόμενη εβδομάδα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στο Ισραήλ προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση Blue Flag η οποία φέτος φέρνει έναν ακόμα σύμμαχο της Ελλάδας στη Μεσόγειο. Ο λόγος για την Ινδία! ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Ινδία θα στείλουν μερικούς από τους καλύτερους πιλότους τους που θα ασκηθούν σε αρκούντος απαιτητικά σενάρια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός μαχητικών F-35 στο ισραηλινό οπλοστάσιο θα δώσει έναν ακόμα λόγο συμμετοχής της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση αυτή καθώς οι έλληνες χειριστές θα έχουν την ευκαιρία να δουν και πάλι από κοντά ένα αεροσκάφος για το οποίο η Αθήνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Το γεγονός πως στην άσκηση αυτή θα βρεθούν και πάλι δίπλα δίπλα Έλληνες, Γάλλοι και Ινδοί ιπτάμενοι έχει θορυβήσει την Τουρκία που βλέπει πως παρά τις ενέργειές της όχι μόνο δεν επιτυγχάνει απτά αποτελέσματα αλλά αντιθέτως ατσαλώνει τις συμμαχίες της Αθήνας.

Ο νέος μάλιστα Αρχηγός της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας Πτέραρχος Βίβεκ Ραμ Τσαντχαρί δήλωσε πως η ινδική πολεμική αεροπορία πρόκειται να «συμμετάσχει στην άσκηση Blue Flag στο Ισραήλ και την άσκηση Hop Ex στην Αίγυπτο αργότερα τον ίδιο μήνα».
 
Αυτό σημαίνει πως η Ινδία βάζει ολοένα και μεγαλύτερες βάσει παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο αντικρούοντας έτσι τον άξονα Τουρκίας-Πακιστάν.

Επιπλέον της άσκησης Blue Flag, η Αθήνα ετοιμάζεται και για την άσκηση Μέδουσα τον Νοέμβριο κάτι που αναμένεται να φέρει πέρα από τα σύγχρονα Αιγυπτιακά πολεμικά πλοία, όπως το ένα από τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral και οι φρεγάτες FREMM και οι κορβέτες Gowind ανατολικά της Κρήτης αλλά και μαχητικά Rafale της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε αυτά σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες θα έρθουν να προστεθούν γαλλικά μαχητικά Rafale και σίγουρα ένα ελικοπτεροφόρο με την ομάδα κρούσης που το συνοδεύει, ενώ κρίνοντας από το γεγονός πως εκπρόσωπος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου έλαβε μέρος στον σχεδιασμό ως παρατηρητές δεν αποκλείεται να δούμε και δυνάμεις αυτών των χωρών.

Αυτό σημαίνει πως αν οι Τούρκοι δεν έχουν μαζευτεί έως και τον Νοέμβριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αριθμούς και ποιότητες πολεμικών πλοίων και πληρωμάτων που θα τους κάνουν να ιδρώσουν.

Η Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 11 έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 14 έως 22 Νοεμβρίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου ενώ δεν αποκλείεται κάποια από τις φάσεις της ή τα αεροπορικά σενάριά της να διεξαχθούν και στο Αιγαίο.

Το Νοέμβριο του 2020, δηλαδή πριν από ένα χρόνο, η άσκηση είχε διεξαχθεί στην Αίγυπτο.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ πέρυσι είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Η άσκηση διεξάγεται από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 06 Δεκεμβρίου 2020 με την συμμετοχή και της Κύπρου της Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Σκοπός της άσκησης που σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών είναι η συνεκπαίδευση και η προαγωγή της συνεργασίας των Μονάδων τους.

Σύμφωνα με τη σχεδίαση του ΓΕΕΘΑ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με 2 Φρεγάτες με τα οργανικά τους Ελικόπτερα, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 4 Αεροσκάφη F-16 που μεταστάθμευσαν  στην Αίγυπτο και 4 Αεροσκάφη F-16 που επιχειρούν από την έδρα τους, 1 ΑΣΕΠΕ, 1 Ελικόπτερο CHINOOK, 3 Ελικόπτερα AH-64, 1 Αεροσκάφος C-130 και προσωπικό Mονάδων Eιδικών Επιχειρήσεων».

Ανάλογη και ίσως και μεγαλύτερη λοιπόν να είναι η συμμετοχή της Ελλάδας φέτος που «παίζει» στην έδρα της!

Αν σε όλες αυτές τις ασκήσεις προσθέσει κανείς και την συνεκπαίδευση που θα διενεργήσουν τα ελληνικά μαχητικά με τα 15 παντοδύναμα F-15 των Αμερικανών που έφτασαν στη Λάρισα, σε κρίσιμες περιοχές του Αιγαίου, τότε τα...χαμπέρια μόνο καλά δεν είναι για την Άγκυρα.