Πολεμική Αεροπορία: Φτερό με φτερό Έλληνες και Αμερικανοί - «Κλειδί» για τις ΗΠΑ η Βάση της Λάρισας



Πολεμική Αεροπορία: Τα αμερικανικά F-15 επέστερεψαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης - Συνεκπαίδευση για ένα μήνα με τα ελληνικά «γεράκια», αλλά και χώρες των Βαλκανίων - Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και η βούληση της Ουάσινγκτον για μόνιμη παρουσία αμερικανικών μαχητικών στη Λάρισα.  

Λίγα 24ωρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να υπογράψει τη σπουδαία αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών στέλνουν μήνυμα συνεργασίας από το… FIR Αθηνών.

Στην ελληνική πρωτεύουσα οι προετοιμασίες του ταξιδιού του κ. Δένδια στις ΗΠΑ είναι πυρετώδεις, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να καλεί τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας, ώστε να διαμορφώσουν μαζί την ελληνική ατζέντα, να δοθούν από τον πρωθυπουργό οι κατευθύνσεις, αλλά και να αναλυθούν οι λεπτομέρειες της πενταετούς συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμυντική συνεργασία Αθήνας - Ουάσινγκτον θα περιλαμβάνει νέες τοποθεσίες και επέκταση των υφιστάμενων αμερικανικών βάσεων και θα συνοδεύεται από μία δήλωση στήριξης του Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα, με τον κ. Δένδια να σκοπεύει να ενημερώσει λεπτομερώς τον Αμερικανό ομόλογό του για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα που Ελλάδα και ΗΠΑ βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» της νέας στρατιωτικής συνεργασίας τους, τα «γεράκια» των δύο χωρών εκπαιδεύονται στον ελληνικό ουρανό. Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, εδώ και μερικές ημέρες δεκαπέντε αμερικανικά μαχητικά F-15, με δεκάδες πιλότους της USAF και τεχνικό προσωπικό, έχουν μετασταθμεύσει στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα όπου εκπαιδεύονται μαζί με τα «φαντάσματα» της 337 Μοίρας, ενώ έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν συνεκπαιδεύσεις σε συνεργασία και με τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και με τους Έλληνες κομάντο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Τα ελληνικά και τα αμερικανικά μαχητικά πετάνε φτερό με φτερό σε όλη την ελληνική Επικράτεια, εκτελώντας πλήθος σεναρίων και διαμηνύοντας στην Άγκυρα πως η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι να αντιδράσουν σε κάθε επιθετική ενέργεια ώστε να διαφυλάξουν την ειρήνη στην περιοχή.

Μαζί με τα αμερικανικά μαχητικά έχει μετασταθεμεύσει στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και το θηριώδες μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 της USAF το οποίο μεταφέρει συνεχώς εξοπλισμό και προσωπικό, με τους Αμερικανούς να σκοπεύουν να μείνουν στη θεσσαλική πρωτεύουσα τουλάχιστον ένα μήνα.

Οι Αμερικανοί θεωρούν στρατηγική τη θέση της Λάρισας και εξαιρετικά σημαντικό το αεροδρόμιό της, το οποίο θέλουν να το καταστήσουν ορμητήριο τόσο προς το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όσο και προς τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί θέλουν να… επενδύσουν στην 110 Πτέρυγα Μάχης, μεταφέροντας προσωπικό, το οποίο θα βρίσκεται εκεί σε μόνιμη βάση. Θυμίζουμε επίσης ότι σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων βρίσκεται και το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου, με τους Αμερικανούς να έχουν μεταφέρει στη Βάση της Αεροπορίας Στρατού ελικόπτερα, έμπειρους χειριστές και προσωπικό που εκπαιδεύονται τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο μαζί με τους πιλότους των ελληνικών ελικοπτέρων Apache και Kiowa Warrior.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που υπογράφεται την Πέμπτη, θα περιλαμβάνεται η επένδυση των Αμερικανών στη Λάρισα και στην κομβική 110 Πτέρυγα Μάχης.

Μέσα σε αυτό το μήνα, που τα F-15 USAF θα παραμείνουν στη Λάρισα, θα εκπαιδευτούν τόσο με τα μαχητικά της HAF και τους υπόλοιπους Κλάδους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχουν σε ασκήσεις και με άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Για μια ακόμη φορά οι ΗΠΑ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας στην πράξη πόσο σημαντική είναι η χώρα μας για την ασφάλεια στην περιοχή.