Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στον Μπάιντεν για να μη πουλήσει F-16 στην ΤουρκίαΑμερικανοί βουλευτές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, προέτρεψαν την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να μην πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία. Την επιστολή τους δημοσίευσε η Ρεπουμπλικανή εκπρόσωπος Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Έντεκα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τη Ρεπουμπλικανή εκπρόσωπο Νικόλ Μαλλιωτάκη και τη Δημοκρατική εκπρόσωπο Κάρολιν Μαλόνεϊ, έγραψαν επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις αναφορές περί πώλησης F-16 στην Τουρκία και δήλωσαν ότι είναι σίγουροι πως το Κογκρέσο θα μπλοκάρει οποιαδήποτε τέτοια αγορά.

«Μετά την ανακοίνωση του Προέδρου [Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν τον Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία θα αγοράσει μια επιπλέον παρτίδα των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, δεν έχουμε την πολυτέλεια να θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια στέλνοντας αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής σε έναν σύμμαχο της Συνθήκης που συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν αντίπαλος», έγραψαν μεταξύ άλλων οι νομοθέτες.

«Όσο ο Πρόεδρος Ερντογάν προωθεί το επεκτατικό του σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα συνεχίσει να απειλεί την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των στενότερων συμμάχων μας στην περιοχή, Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου».

«Σας προτρέπουμε να ενεργήσετε προς το εθνικό μας συμφέρον και για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνούμενος να ενισχύσετε το γηρασμένο οπλοστάσιο των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας και ανυπομονούμε να λάβουμε την απάντησή σας», προσθέτουν.