Ελληνικές Gowind και F-16 Viper πονοκέφαλος για τους ΤούρκουςΔεν είναι μόνο οι Belharra και τα Rafale.

Eλληνοτουρκικά: Ελληνικές Gowind και F-16 Viper πονοκέφαλος για τους Τούρκους που βλέπουν την ελληνική αρχιτεκτονική αντιμετώπισης των τουρκικών ενεργειών να αποκτά βάθος.

Η συμφωνία με τους Γάλλους για τις νέες ελληνικές φρεγάτες Belharra έκλεψε τις εντυπώσεις, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη συμφωνία για τις έως τέσσερις γαλλικές κορβέτες Gowind.

Πρόκειται για πλοία που όμοια του δεν διαθέτει και ίσως δεν αποκτήσει ποτέ το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Και φυσικά μιλάμε για τις Gowind, αφού για τις Behlarra δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης.

Οι νέες ελληνικές κορβέτες, που προορίζονται για το βασικό πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, θα διαθέτουν τους οικονομικότερους MICA αντί για τους ακριβότερους Aster 15.

Οι MICA έχουν επιχειρησιακό ύψος του πυραύλου από 0-9 χλμ. και εμβέλεια τα 1-20 χλμ με ταχύτητα 3 Mach.

Επίσης οι Gowind θα διαθέτουν οκτώ συστήματα εκτόξευσης αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου Exocet.

Να σημειωθεί πως πλοία με τα χαρακτηριστικά των Gowind δεν διαθέτει και ούτε θα έχει στο προσεχές μέλλον το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ακόμα και οι νέες τουρκικές φρεγάτες, κλάσης «Κωνσταντινούπολη» θα είναι τουλάχιστον της ίδιας ισχύος με τις ελληνικές κορβέτες Gowind.

Αν επιβεβαιωθεί πως οι νέες Gowind θα φτιάχνονται στην Ελλάδα, τότε η Αθήνα θα επιτύχει περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής τους, ενώ θα μπορεί να κατασκευάσει περισσότερα πλοία στο εγγύς μέλλον.

Οι Τούρκοι τρέμουν τα ελληνικά F-16 Viper
Πάμε τώρα και στον αέρα.

Εκεί όπως η Belharra έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους, το ίδιο συνέβη και με τα 24 γαλλικά μαχητικά Rafale που αγόρασε η Ελλάδα.

Τα Rafale έγιναν το απόλυτο talk of the town για την Ελλάδα, όμως δεν είναι μόνο τα γαλλικά μαχητικά που αλλάζουν τις ισορροπίες και στον αέρα.

Τα ελληνικά F-16 Viper αποτελούν το απόλυτο πονοκέφαλο για τους Τούρκους, ενώ λόγω του μεγάλου αριθμού τους υπολογίζονται περισσότερο από τους Τούρκους ειδικούς.

H Ελλάδα αναμένεται συνολικά να αναβαθμίσει σε τελικό αριθμό κοντά στα 120 αεροπλάνα της σε Viper (84 F-16 Block 52 + 38 F-16 Block 50).

Τα πρόσφατα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16V της Ταϊβάν, ίδια με αυτά της Ελλάδας, μπορούν να εντοπίσουν έως και είκοσι στόχους ταυτόχρονα.

Την ίδια ώρα μπορούν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις παρακολούθησης και αποστολές άμυνας σε υψηλότατο επίπεδο.

Τα ελληνικά F-16 αποφασίστηκε να αναβαθμιστούν σε Viper ως μέτρο αντιμετώπισης των τουρκικών F-35, όταν η Toυρκία βρίσκονταν στο πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς 100 F-35.

Η Τουρκία έχει μείνει χωρίς μαχητικό νέας γενιάς, την ώρα που βλέπει πως η Ελλάδα κάνει γοργά βήματα σε αυτό τον τομέα.

Τα ελληνικά F-16V θα είναι τα πλέον σύγχρονα F-16 της Ευρώπης.

loading...