Νέα συστήματα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού TSA-6000 στις γαλλικές (και ελληνικές) Belh@rra



Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Thales, στις 8 Οκτωβρίου, ξεκίνησε την παραγωγή των συστημάτων αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF) TSA-6000 για τις γαλλικές (και τις ελληνικές) Belh@rra. Το σύστημα είναι το πρώτο, σε παγκόσμιο επίπεδο, IFF σταθερών πάνελ (τέσσερα πάνελ σε κάθε πλοίο).

 Αποστολή του η αναγνώρισης των εναέριων στόχων και η αποφυγή απωλειών από φίλια πυρά. Το TSA-6000 είναι πλήρως ψηφιακό και καλύπτει τόξο 360ο. Η ικανότητα ηλεκτρονικής σάρωσης (e-scan) που διαθέτει επιτρέπει την ταχύτατη αναγνώριση των στόχων. 

Σύμφωνα με τη Thales το TSA-6000 είναι μικρότερο, ελαφρύτερο και πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τα περιστρεφόμενα συστήματα IFF ή τα σταθερά, κυλινδρικής διάταξης.

Τα πάνελ του TSA-6000 είναι ανεξάρτητα του ραντάρ, για μεγαλύτερη ευελιξία στην εγκατάσταση και στην υποστήριξη. Επίσης είναι σπονδυλωτό, άρα προσαρμόσιμο σε κάθε επιχειρησιακή ανάγκη. Κάθε πάνελ ενσωματώνει πολλαπλά στοιχεία έτσι ώστε να συνεχίζει να επιχειρεί ακόμα και αν ορισμένα εξ αυτών τεθούν εκτός λειτουργίας για κάποιο λόγο. 

Το TSA-6000 δεν έχει μηχανικά ή περιστρεφόμενα μέρη, κάτι που αυξάνει δραστικά την αξιοπιστία του συστήματος και μειώνει το χρόνο και το κόστος των επισκευών. Επίσης είναι πλήρως συμβατό με το νέο πρότυπο ασφαλείας Mode.5 του NATO. Στις Belh@rra, το TSA-6000 θα συνδυαστεί με το κορυφαίων επιδόσεων ραντάρ Sea Fire.