Δεν θα πάνε -ακόμα τουλάχιστον- Ρώσοι μισθοφόροι στο ΜάλιΗ Ρωσία απέρριψε την Πέμπτη τις γαλλικές ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή συμφωνία μεταξύ του Μάλι και ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner και δήλωσε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να προμηθεύει το Μάλι με όπλα, στρατιωτικό υλικό και πυρομαχικά.
 
Διπλωματικές πηγές και πηγές ασφαλείας ανέφεραν στο Reuters νωρίτερα φέτος ότι η στρατιωτική χούντα του Μάλι ήταν κοντά στο να προσλάβει την ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner.

Η Γαλλία ξεκίνησε μια διπλωματική προσπάθεια για να το αποτρέψει αυτό.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε στη Μόσχα με τον ομόλογό του από το Μάλι Αμπντουλαγιέ Ντιόπ, ότι εναπόκειται στο Μάλι να να κάνει τις δικές του αμυντικές επιλογές.

«Όσον αφορά τις αναφορές ότι η κυβέρνηση του Μάλι σχεδιάζει να ζητήσει τις υπηρεσίες μιας ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας από τη Ρωσική Ομοσπονδία, ζήτημα στο οποίο είχε αναφερθεί δημοσίως ο πρωθυπουργός του Μάλι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το θέμα εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της νόμιμης κυβέρνησης του Μάλι», δήλωσε ο Λαβρόφ

Ο Λαβρόφ απέρριψε για μια ακόμη φορά την οποιαδήποτε σχέση της ρωσικής κυβέρνησης με ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες που έχουν συσταθεί από Ρώσους πολίτες.

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης για την δραστηριότητα Ρώσων μισθοφόρων στην αφρικανική ήπειρο, είπε ότι κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πλήξουν την εικόνα της Ρωσία.

«Αν κάποιος πιστεύει ότι η ανακίνηση αυτού του τραβηγμένου από τα μαλλιά θέματος βλάπτει την εικόνα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δεν νομίζω. (…) Όσον αφορά το φαινόμενο των ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών κατ’ αρχήν, δεν έχουμε καμία σχέση με τις δραστηριότητες οποιωνδήποτε τέτοιων δομών που έχουν συσταθεί από Ρώσους πολίτες», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μάλι Αμπντουλαγιέ Ντιόπ δήλωσε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ότι το Μάλι δεν έχει υπογράψει σύμβαση με Ρώσους ιδιωτικούς στρατιωτικούς, αλλά είναι ελεύθερο να κάνει τις δικές του επιλογές σχετικά με τους εταίρους του και την άμυνα του.

«Ήδη έχουμε επικοινωνήσει ευθέως με τους Γάλλους συναδέλφους για το ζήτημα αυτό.

»Επιβεβαίωσα ότι καμία συμφωνία στον τομέα αυτό δεν έχει υπογραφεί», δήλωσε ο Ντιόπ, προσθέτοντας ότι το Μάλι δεν το ενδιαφέρει η συνεργασία με μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, αλλά τα ζητήματα που διασφαλίζουν την ασφάλεια στην επικράτεια της χώρας.

Είπε επίσης ότι «η κυβέρνηση του Μάλι πρέπει να έχει την δυνατότητα να λαμβάνει η ίδια αποφάσεις, αυτό είναι δικό μας δικαίωμα και δική μας ευθύνη».

Ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει με θέμα τα αποτελέσματα της επίσκεψής στη Νέα Υόρκη και την συμμετοχή του στην 76η Γενική συνέλευση του ΟΗΕ, είχε δηλώσει ότι οι Αρχές του Μάλι είχαν απευθυνθεί σε ιδιωτική στρατιωτικής εταιρεία από την Ρωσική Ομοσπονδία ζητώντας την συνδρομή της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με αυτή την συμφωνία.