Η Τουρκία βλέπει λύση με τις ΗΠΑ στα F-35 και F-16 όμως φοβάται το ΚονγκρέσοΟι ΗΠΑ λένε ότι θα βρεθεί λύση με την Τουρκία στα F-35 και F-16 αφού όπως υποστηρίζουν Ουάσιγκτον και Άγκυρα έχουν «ισχυρή αμυντική σχέση με πολλές πτυχές».

Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε πως είναι βέβαια ότι η συνεχιζόμενη διαδικασία στα πολεμικά αεροσκάφη F-35 και F-16 θα καταλήξει σε λύση.

Σύμφωνα με την Κάρεν Ντονφριντ, Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται πολλά κοινά συμφέροντα και μπορούν να κάνουν πολλά μαζί,

«Είμαστε αποφασισμένοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία», είπε, αναφέρει η Milliyet.

«Είμαι σχετικά νέα στη θέση μου ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να επισκεφθώ την Τουρκία όσο το δυνατόν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Ένδειξη ότι η Τουρκία είναι ένας καθιερωμένος και πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ», τόνισε η Κάρεν Ντόντφριντ.

«Μοιραζόμαστε πολλά κοινά συμφέροντα και μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά μαζί. Γι’ αυτό ανυπομονούσα να έρθω στην Άγκυρα και να ξεκινήσω αυτές τις συνομιλίες η ίδια», ανέφερε.

«Οι περισσότερες από τις επαφές μου στο (τουρκικό) Υπουργείο Εξωτερικών επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών με μια συγκεκριμένη πρόταση, και Ανυπομονώ να συνεχιστεί αυτή η ανταλλαγή ιδεών», σημείωσε.

Σχετικά με το εάν υπάρχουν επισκέψεις υψηλού επιπέδου από τις ΗΠΑ στην Τουρκία μετά την επίσκεψή της η Αμερικανίδα αξιωματούχος σημείωσε πως «σίγουρα θα υπάρχουν συνεχείς ευκαιρίες».

Αναφορικά με τα F-35 η Τουρκία πλήρωσε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, με τους Τούρκους να θέλουν την «επιστροφή αυτών των χρημάτων ή να συμψηφιστούν με την αγορά των F16».

Σχετικά με τα F-35 και τα αμερικανικά F-16 Κάρεν Ντόντφριντ είπως πως «οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν ισχυρή αμυντική σχέση με πολλές πτυχές».