Η Ρωσία επισημαίνει πιθανές εξαγωγές S-500 στην Κίνα και την Ινδία



Ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSMTC), Dmitry Shugaev, ανέπτυξε τη δυνατότητα της Ρωσίας να εξάγει το σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-500. "Εξετάζουμε την Ινδία, καθώς και την Κίνα και όλα τα κράτη με τα οποία έχουμε μακροχρόνια συνεργασία και προβλέψιμες αμοιβαίες σχέσεις, ως μελλοντικοί ιδιοκτήτες αυτού του πρωτοποριακού συστήματος", δήλωσε ο διευθυντής σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων RBC.

 Πρόσθεσε ότι η FSMTC θα εξετάσει κάθε αίτημα ξεχωριστά. Μετά από πάνω από πέντε χρόνια καθυστερήσεων, οι S-500 πρόκειται να τεθούν σε υπηρεσία εντός δύο μηνών και πριν από το 2022. Το οπλικό σύστημα αναμένεται να θέσει πολλαπλά ρεκόρ επιδόσεων με αρκετά εξαιρετικά χαρακτηριστικά, όπως ικανότητα εξουδετέρωση υπερηχητικών πυραύλων και δορυφόρων, εμβέλεια εμπλοκής 600 χιλιομέτρων και πρωτοφανές επίπεδο επίγνωσης της κατάστασης.

Το S-500 δεν έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει προηγούμενα συστήματα αεράμυνας, όπως το S-400 ή το A-135, και αντ' αυτού θα τα συμπληρώσει με νέες δυνατότητες. Η πρώτη ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος θα είναι η φύλαξη της Μόσχας, αν και αναμένονται αναπτύξεις σε hotspots όπως τα Νησιά Κουρίλ, η Κριμαία και ενδεχομένως ακόμα και το Καλίνινγκραντ. 

Ο αμυντικός τομέας της Ρωσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τις εξαγωγές από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, και ως αποτέλεσμα της δεκαετία του 1990 η πολιτική της αποφυγής εξαγωγής των καλύτερων συστημάτων αεράμυνας απορρίφθηκε.

 Εδώ και πολύ καιρό εικάζεται ότι, όπως και οι S-400 πριν από αυτό, οι S-500 θα διατεθούν στην αγορά για εξαγωγή ακόμη και πριν καλυφθούν οι ανάγκες του ρωσικού στρατού με την Αλγερία, την Κίνα και την Ινδία να αναμένεται να είναι οι κορυφαίοι δυνητικοί πελάτες.

ΠΗΓΗ: militarywatchmagazine.com