Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Σερβίας: Tρομάζει η ενδεχόμενη κοινή πλεύση



Η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Συζητήσαμε, και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για αυτό, τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ μας» γνωστοποίησε ο Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Σέρβο ομόλογό του μετά τη συνάντηση, που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες.

Συμπλήρωσε ότι θα ενημερωθεί από τον ίδιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το αποτέλεσμα της συνομιλίας και εξέφρασε την ελπίδα πως τα υπουργεία Άμυνας και οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και της Σερβίας θα συνεργαστούν πολύ στενά στο εγγύς μέλλον. Αφού σημείωσε πως η συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα υπολείπεται σε σχέση με τη συνεργασία στους άλλους τομείς, διατύπωσε την πεποίθηση πως «μπορούμε να κάνουμε καλύτερα σε αυτόν τον τομέα, μπορούμε να τα πάμε καλύτερα».

Επιπροσθέτως, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε πως η Ελλάδα και η Σερβία θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε επίπεδο και τριμερών συναντήσεων, αλλά επίσης και τετραμερών σχημάτων που προσέφερε στη συζήτηση ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών. Ως προς αυτό, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως θετική και προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε εκ νέου τη σταθερή αντίθεση της Ελλάδας σε φυγόκεντρες δυνάμεις, «οι οποίες ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να επαναχαράξουν τον χάρτη της περιοχής μας». Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε πως έθεσε ευθέως την επιρροή εξωγενών παραγόντων που με μανδύες όπως αναπτυξιακή βοήθεια και δήθεν ιστορικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές παραδόσεις προωθούν ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα στα Βαλκάνια.

Στηρίζοντας την υποψηφιότητα της Σερβίας ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε στους ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς των δύο λαών και στη δυνατότητα διεύρυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας, σημείωσε πως βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, αναφέροντας πως Έλληνες επιχειρηματίες έχουν περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ στη Σερβία. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση της Ελλάδας να προσεγγίσει τις νέες ευκαιρίες, ώστε να υπάρξει αμοιβαίο όφελος.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στο Βελιγράδι, ο οποίος έλαβε μέρος στις διευρυμένες επαφές μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Περαιτέρω, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες προοπτικές στην ενέργεια, στις μεταφορές και πολλές μεγάλες δυνατότητες για την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, με τη συμμετοχή κι άλλων κρατών της περιοχής.

Ο κ. Δένδιας παρατήρησε τη «σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη Σερβία προς την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι», τονίζοντας πως υπάρχουν μεταξύ των δύο λαών ιστορικοί και θρησκευτικοί δεσμοί. Δεσμοί αιώνων, προσέθεσε και υπενθύμισε πως «ο σερβικός και ελληνικός λαός πριν από δύο αιώνες επαναστάτησαν και οι δύο εναντίον της οθωμανικής καταπίεσης και πολέμησαν με επιτυχία για την ελευθερία τους».

Στην ίδια πλευρά του ιστορικού επιχειρήματος

Επισήμανε πως η Ελλάδα και η Σερβία ήταν «πάντα στην ίδια πλευρά του ιστορικού επιχειρήματος». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα στέκεται και σήμερα στο πλευρό του σερβικού λαού προκειμένου να καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας, «γιατί πιστεύουμε ότι εκεί ανήκετε».

Δεν παρέλειψε ο υπουργός Εξωτερικών να εκφράσει εκ μέρους της κυβέρνησης, τις θερμές ευχαριστίες προς τη σερβική κυβέρνηση, τον Πρόεδρο Βούτσιτς και τον σερβικό λαό αναφορικά με τη βοήθεια για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού.

«Ήταν μια ακόμα ευκαιρία σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των κοινωνιών μας, μεταξύ των λαών μας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών είπε πως «για μας ήταν τιμή μέσα από την παρουσία Σέρβων πυροσβεστών να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Διαβεβαίωσε ακόμα πως ο ελληνικός λαός πάντα μπορεί να υπολογίζει στην ετοιμότητα της Σερβίας να βοηθήσει σε τέτοιες καταστάσεις.